Българска банка за развитие – тик–так

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Никола ФилиповОтдавна не съм писал за моята „любима“ банка ББР, защото още преди две години казах всичко, което имах да кажа за всички безумия, които сътвори Кирил Петков и вече беше необходимо време., за да могат да се материализират моите прогнози. За да не ровите по старите ми постове ще ги систематизирам тук:

1. Наложеното ограничение от 5 000 000 лева на кредитна експозиция обричаше банката на финансов колапс в средносрочен аспект, защото тя няма нито клонова мрежа, нито административен капацитет да обработва голям брой кредити. Тук негативните ефекти се видяха веднага, когато за по-малко от година кредитният портфейл и лихвения приход на банката се сринаха;

2. Това щеше да доведе до свиване на кредитния портфейл до нива, които няма да могат да генерират достатъчен лихвен приход, за да може банката да покрива оперативните си разходи, което само по себе си е голям регулаторен проблем;

3. Банката винаги е работила на лихвени равнища, които са били малко над пазарните. Монетарната политика на ЕЦБ на повишаване на лихвите в последната година направи банката още по-скъпа, което допълнително намали възможностите й да набира клиенти на пазарен принцип. Разберете, че няма абсолютна никаква логика да работите с ББР, когато ще получите много по-добри условия във всяка една търговска банка, а и сделката ви ще стане много по-бързо.

4. По времето на революционните времена от 2020 година Кирил Петков в национален ефир разправяше, че банката е източена, привикваше кредитополучатели на видео разпити (!!!), а нейното CEO, което е дългогодишен покер партньор на Владо Панев от „Зелените“ отново в рационален ефир щеше да дава на прокурор някакви нейни кредитополучатели. Тези покемони към онзи момент все още не разбираха, че банката търгува с доверие и с техните лаишки действия унищожиха безвъзвратно имиджа на банката, което отново затруднява всякаква възможност да привличат читави клиенти.

 

Това е в най-общи линии.

В някое последните служебни правителства Радев/БСП си вкараха някакви нови лаици, които продължиха съсипването на банката. Аз съм сигурен, че не го правят със зла умисъл, а просто хората са финансово неграмотни, което естествено по никакъв начин не ги оправдава, де.

Днес в медиите излезе новина, че голям неин кредитополучател е спрял да изплаща кредитът си. Ако това е вярно, защото нямам представа, дали е така е много възможно банката ще изпадне в тежък регулаторен проблем по две линии.

 

1. Ще трябва да реализира огромна загуба от десетки милиони лева само от тази сделка;

2. С течение на времето по-големите кредитополучатели изплатиха своите експозиции, а други се рефинансираха в нормални банки, а това, както споменах в началото ще прави все по-трудно банката да генерира достатъчно бързо паричен поток, с който да покрива оперативните си разходи.

 

На база 1. И 2. Аз очаквам в рамките на тази година БНБ да предприеме мерки по преструктуриране на тази банка. Просто наложения й оперативен модел е неприложим в текущите пазарни условия в банков сектор. Да не говорим, че при настъпването на една икономическа криза в Европа и у нас, за която вече има немалко знаци на банката ще й бъде още по-трудно да привлича кредитополучатели.

Дано не съм прав, но ако това се случи БНБ ще трябва да дава обяснения за своите wide shut eyes по всичко случващо се покрай ББР в годините, защото дори и за хора без финансов опит беше пределно ясно, че когато наложиш административно ограничение от 5 000 000 лева на кредитна експозиция на банка с един клон в центъра на София и 15 кредитни инспектора това рано, или късно ще се срине.

Тик – так.

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.