Бизнесът от ТИЗ настоява за повече технически специалности

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бизнесът от ТИЗ настоява за повече технически специалностиОбразованието и пазарът на труда са тема, която ни вълнува през последните 10 години особено много и полагаме сериозни усилия в тази посока. За съжаление напоследък кадрите, нужни за индустрията на България, като че ли не са много важни, каза в интервю за предаването „Точно днес“ по БНР-Радио Пловдив инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона, най-мащабният индустриален парк в Източна Европа.

Поводът е изпратено писмо на АИКБ до образователното министерство, в което работодателската организация настоява предложеният проект за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научни организации през следващата година да не бъде одобрен. Според тях модерните специалности изместват тези, от които бизнесът има реална нужда за задоволяване потребностите си от работна ръка.

Според анализа на АИКБ в проекта за държавния план-прием психологията ще бъде увеличена с 44 %, обществените комуникации – с 23 %, икономиката – с близо 13% и др.

Инж. Панчев подчерта в интервюто пред Яница Марова, че младите хора с технически умения намират по-добра реализация в живота. „През последните години нашите учебни заведения, благодарение на по-добрата работа с бизнеса, успяват да дадат квалифицирани кадри, необходими за индустрията. Голяма част от хората с друго образование в крайна сметка, след 3-4 години, пак стигат до тук. Това не е само мое мнение, а на повече от 100 компании. Затова настояваме за повече технически специалности, които да се изучават в университетите“, коментира той.

По думите му, България има нужда от повече специалисти в областта на механиката, електрониката, електротехниката, пневматиката. „И в Пловдив има къде младите хора да получат такава квалификация във вузовете. Добре работим и с Технически университет – София-филиал Пловдив, УХТ, Аграрния университет, Пловдивски университет, Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, Висшето училище по сигурност и икономика, които са необходими на бизнеса“, смята инж. Панчев.

Бизнесът настоява да се увеличи приемът в техническите специалности в университетите, защото после реализацията на младежите е ясна и лесна. Това е добре за индустрията, но най-вече за самите млади хора, защото така те получават шанс да градят успешна кариера в Родината си, категоричен е той.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.