Много награди и емоции на финала на Десетия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Много награди и емоции на финала на Десетия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“На впечатляваща и емоционална церемония Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” връчи наградите на победителите в юбилейното десето издание на Международния ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. На 20 юни 2023 г. литературният талант и гражданската ангажираност на младите участници в конкурса събра в Международния конгресен център – Бургас стотици гости, представители на държавната и местната власт, на дипломатически мисии, изтъкнати български творци и общественици.

Сред специалните гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, Радостина Николова, експерт от Министерството на образованието и науката, народният представител Деница Сачева, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на БНР Милен Митев, директорът на Областната дирекция на МВР – Бургас комисар Калоян Калоянов, поетът и почетен гражданин на Бургас Недялко Йорданов и представители на посолствата на Израел и Полша.

Конкурсът за литературни творби се проведе в две категории – за български и чуждестранни автори. За първи път тази година бе въведена и нова категория – за видео разказ. С оценката им се заеха две комисии. Разказите на българските автори оцениха Радостина Николова от МОН, писателят Георги Бърдаров, поетът и публицист Румен Леонидов, поетът и журналист Асен Йорданов и Алберта Алкалай – председател на Център „Алеф”. Чуждестранните разкази бяха оценени от Веред Елрон – културно аташе в израелското посолство в България, Дорота Фатер – директор на полското училище към посолството на Полша, Ивана Марксфелдова – експерт в политическия департамент на президента на Словакия, Сашка Журков – публицист и издател от Австрия и Фелиция Валдман – заместник-ръководител на румънската делегация на IHRA и директор на GoldsteinGorenCenterforHebrewStudies в Университета на Букурещ, Румъния.

Първа  награда в категорията български автори получи Цвета Диловска, ученичка от Ботевград, за разказа „Портите на спасението“. Отличието ѝ бе връчено от кмета на Бургас Димитър Николов. Тя получи пластика и ще участва в четиридневен международен семинар в Израел през август тази година на разноски на организаторите.

В категорията чуждестранни автори призовото място зае Лора Бочева, ученичка от музикалната гимназия във Виена. Наградата, присъдена за разказа „Ноктюрно за цял живот”, бе връчена от вицепрезидента Илияна Йотова, която е патрон на събитието.

Втора награда получи Андреа Андреева от Велико Търново –  ваучер за петдневна почивка в хотел в „Слънчев бряг“ и възможност да кандидатства за едногодишна стипендия на МОН, съгласно мерките за закрила на талантливи деца.

Сред чуждестранните автори отличена с второ място беше Натан Нитек от Полша.

Трета награда получи миналогодишната лауреатка на конкурса –  Милица Иванова от Варна.

При чуждестранните автори бяха връчени две трети награди – на  Нофар Села от Израел и София Александреску от Румъния.

За втора поредна година бе връчена и награда на публиката – чрез онлайн гласуване. Своя вот в сайта на „Алеф” са дали 7500 читатели.  Два разказа са получили  равен брой гласове – по 939 гласа. Наградените са Симеон Добрев от Бургас – за разказа „Моят еврейски приятел“, и Георги Дичков от Кърджали – за разказа „Болката и паметта на звездите“. Наградата на публиката е парична, осигурена от Министерство на културата.

Тази година свои призьори излъчиха и партньорите на „Алеф” – Българската телеграфна агенция /БТА/ , Българското национално радио /БНР/ и сайта за разследваща журналистика „Биволъ”.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев връчи награда на Елина Илиева от Бургас – едноседмичен стаж по агенционна журналистика в „Школа БТА“.

Наградата на БНР връчи генералният директор Милен Митев. С едномесечен стаж в културната програма „Христо Ботев” бе наградена  Ана-Мария Борисова от София.

Парична награда, осигурена от сайта „Биволъ”, за авторския видео разказ на тема „Мрак и светлина“ получиха София Георгиева, Мартин Маринов и Димитър Методиев  от София. „Биволъ“ отправи покана към тримата да се включат в изработването на видеоматериали за сайта.

Журито единодушно отсъди 6 поощрителни награди. Получиха ги Ана Мария Борисова от София, Мария Василева от Ботевград, Глория Парушева от Айтос, Ева – Йоана Стаматова от Пловдив, Виктория Димитрова от Русе, Хюсеин Адем от Карнобат.

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи конкурса като уникално събитие.

„Във времето, когато технологиите изместват човека, вие, млади хора, доказвате , че можете да помните и сте научили онова, което са ви преподавали вашите близки и преподаватели. И не само това,  вие  съпреживявате наученото и това проличава от вашите разкази, които прочетох”, обърна се към младите автори вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя открои три послания, които младежите предават: за покаяние, пречистване и жажда за светлина,  приятелство и добротворство.

За десет години в конкурса се включиха над 1700 участници от 12 различни страни, припомни неговият основател и председател на Център „ Алеф” Алберта Алкалай.

„Това, че срещнах толкова много съмишленици и приятели е моята най-голяма награда”, каза Алберта Алкалай. В знак на благодарност за съдействието в осъществяване на инициативата тя връчи плакети и почетни  грамоти на вицепрезидента Илияна Йотова, на кмета Димитър Николов и на посланика на Израел Йорам Елрон.

От първата му година след основаването, конкурсът се провежда с подкрепата и с домакинството на Община Бургас.

„Този конкурс се превърна в емблема на града ни. Чрез него се провокират младите хора да пишат и да четат за любовта и паметта, както и да бъдат приятели”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Поздравителни адреси за юбилейното издание на конкурса изпратиха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Министерството на културата, д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“ и други.

Тридесет номинирани в десетия конкурс млади автори с видеоклипове и артистични изпълнения от сцената представиха откъси от своите разказ – своеобразен театрално- музикален спектакъл, режисиран от Пламен Каров. Подкрепиха ги актьорите от Драматичен театър „Адриана Будевска” Аглика Бояджиева, Невена Цанева и Златко Ангелов, младата цигуларка Олга Дойкова, танцьорите от студио „Прея” и финалистката от „Гласът на България” Кристина Дончева. Водещ на церемонията беше актрисата Гергана Стоянова.

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Бургас,  Държавен културен институт, Норвежки финансов механизъм, Министерство на Образованието и Науката, Министерство на културата, МВнР, Посолство на Израел, Полски институт, Музей на историята на полските евреи „ПОЛИН”, Интерхотел България, Клиника Нефролайф, ТРИА Сити Център, БМФ Порт Бургас, Порт Флот Бургас, Международен конгресен център, Булгариен Директ Райзен.

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.