Накъде се насочва еврозоната?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Даниел ВасилевГерманската централна банка регистрира първата си загуба от над 40 години. Дори да опитат да покрият загубите с бъдещи постъпления, поне засега те ще продължат да ги трупат, което означава, че ще трябва да бъдат покрити от данъкоплатците.

Германия обаче има заложен бюджетен дефицит от 4,25% от БВП още към април, когато вече беше в рецесия, заедно със самата еврозона. Може да се очаква, че този дефицит ще нарасне, когато данъчните постъпления започнат да се свиват и управляващите стартират нови програми за „стимулиране“ на икономиката.

 

Вярно е, че между средата на ноември и днес балансът на Европейската централна банка се сви с около 1 трлн. евро. Също може да се очаква, че ще има поне още едно-две увеличавания на основния лихвен процент (повече за това, в следващия епизод на подкаста).

 

Но всички тенденции сочат, че ЕЦБ ще се върне към печатане в не твърде далечното бъдеще. А увеличаването на паричното предлагане означава инфлация, включително и заради зелените политики, които президентът на банката Кристин Лагард подкрепя, независимо, че говори за борба срещу инфлацията.

 

 

 

 

Даниел Василев – Tavex.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.