На следващата сутрин – Стефан Петрунов

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

На следващата сутрин - Стефан ПетруновИзкуството на Стефан Петрунов не предлага лесно четивни послания. Живописта му е характерна със сложност на смислите, многокомпонентност на елементитеи обектите, артистичен еклектизъм, предполагащи постмодерен подход. Той експериментира и изследва живописната материя преминавайки или докосвайки се до чист реализъм, абстракция, експресионизъм, поп арт, кубизъм, за да постигне свой собствен художествен език. В практиката си, Стефан Петрунов се посвещава на това да предостави ново визуално изживяване на зрителя.

Човекът е основен обект в неговото изкуство. Авторът отразява различни състояния и възможни превъплъщения на човека (от обожествяването до профанизирането на Аз-а). Вълнува се от рефлексията на индивида в културните пластове на времето и въображаемите трансформации и търсения на личността в собственото й съзнание. Изследва границите в метаморфозите на човешкия образ в изкуството през вековете и ги пренася в съвремието. Стефан Петрунов поляризира темата красиво – грозно, хуманизъм и антихуманизъм…

Изложбата „На следващата сутрин” обединява две серии живописни творби на Стефан Петрунов, в по-голямата си част нови и непоказвани платна и няколко колажа.Едната серия е свързана с неосъществените мечти по райската, непостижима земя – Аркадия. Идиличен топос, изпълнен с нимфи и богове, вечна любов и хармония. Екзотична природа. Сериозността иронично е нарушена от цветни надписи, даващи насока на зрителя. Забавлява ни и ситуирането на някои от образите. Атлетичният Зевс гръмовержец е представен в джунглата, люлеещ се на лиана, подобно на Тарзан. Деметра, богинята на плодородието е изобразена реалистично, като пищна дама с интересни атрибути – корона, драперия и надпис, напомнящ рекламните надписи, експлоатирани от попарта – контрапункт на античния идеал за красота…Абсолютната любов, възможна дори между божество и смъртен символизират Ерос и Психе. Работите в тази серия са артистични интерпретации на старогръцката митология, вдъхновени от въображаеми спомени за носталгични и мечтани места и образи.

Втората серия изображения включва артефакти от африканско изкуство, съчетани с анатомични части и геометрични фигури. Авторът използва силата на изразителността на африканските маски и статуетки за изследването на емоционални и психологически области. Изображенията напомнят сюрреалистични видения с пост апокалиптичен характер. Създания от бъдещето. В тях естетическото престава да бъде водещо, превръща в среда за философски и интелектуален дискурс. Повежда зрителя през времето и пространството. В днешния глобален свят на объркани ценности и загубени такива, в търсене на себе си, личността се припознава в различни идентичности, съзнанието често се изражда и забравя за божествения си произход. Това отразяват и митичните създания, изобразени от Стефан Петрунов. Докъде ще ни доведе търсенето на нови светове? Ще изместят ли човека развитието на технологията, изкуственият интелект, загубата на връзка с природата? Човешката воля и самооценка се трансформират в алчност и жажда за власт, които погубват….Подобни, а и други въпроси поставят творбите на Стефан Петрунов. На някои от тях трябва да си отговорим сами….Материята в неговите творби е само илюзия.

Ани Венкова

 


 

Стефан Георгиев Петрунов Биографични данни

Стефан Петрунов е роден на 01.01.1964 г. в София. Завършва НХА специалност „Живопис” през 1990 г.в класа на академик Светлин Русев. Участва в няколко изложби в страната, в периода 1990 – 1993 г. Първата му самостоятелна изложба е през 1993 г. в GroveGalleryLondon. През следващите години работи предимно като графичен дизайнер и дигитален илюстратор за български и чужди компании.През 1998 г. започва работа в една от най-големите компании по това време за клип арт, – канадската New Vision Technology, работеща с клиенти като Microsoft corp. и Getty Images. През 2000 г. е номиниран за най-добра българска пощенска марка от Виенската международна изложба за пощенски марки – кратко „WIPA“. В периода между 2001 и 2007 г. той работи за английската Swan Multimedia Ltd. като графичен дизайнер, а по-късно и арт директор. Той решава да се завърне в света на изкуството през 2007 г. По-късно участва в няколко смесени изложби, и открива самостоятелна изложба през март 2009 г. в галерия „София прес“ в София. При участието си в Изложението за съвременно изкуство в Барселона – 27 април 2013 г., организирана от GAA, той печели наградата за най-добър артист -“Barcelona Showcase Best Artist Award 2013” – присъдена от журито. Впоследните години участвува в няколко големи международни арт изложения като Art Expo – Ню Йорк, Арт Спектрум – Маями, и “Anima Mundi” арт фестивал, съпътстващ Венецианското биенале. Живее и работи в София, България.

Член на австрийското арт сдружение “Метеор”, член на СБХ.


 

Галерия „Контраст“, Ви кани, да посетите изложбата:

„На следващата сутрин”

Стефан Петрунов

Откриване: 7 юли, 18 – 20 часа

София, ул. „Цар Самуил“ 49

тел.: 0882 47 43 43

Галерия „Контраст“

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.