БРИКС много обичат гръмките заявки

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бисер МаноловПо принцип от БРИКС много обичат гръмките заявки, както последната за създаване на световна валута алтернатива на долара. Сега, даже и да има алтернатива, то тя няма да е под егидата на БРИКС. Ето малко доказателства:

1. BRICS credit rating agency – щяха да правят алтернатива на BIG4, но разбира се, че нищо на стана.

2. BRICS undersea cable – това бе проект от 2010 г. и целта му бе да направи алтернативен интернет – е, направиха го.

3. New Development Bank – това е банка, която създадоха през 2014 година, но до ден днешен само 23% от активите и са във валути от БРИКС, останалите са в „ужасният“ долар.

4. Решиха да направят собствено CBDC, но всичко остана в рамките на анонс по време на конференция.

 

Личното ми мнение е, че Китайците активно и тихо прокарват идеята БРИКС да използват тяхната платежна система Cross-Border Interbank Payment System в опит да наложат юана, но категорично това не може да бъде алтернатива, поради липсата на ликвиден финансов пазар деноминиран в юани, да не кажа липсата на какъвто и да е финансов пазар. Нали си спомняте за „мега-гига“ плановете Русия и Китай да използват само местни валути при търговията. Е, руснаците клекнаха и започнаха да използват CIPS и всичко свърши дотук. Между другото имаше и договор между руснаците и индийците за покупки на енергоносители и заплащането им в рупиии, но както написах – имаше, руснаците тихомълком се отказаха.

 

 

Блог на Бисер Манолов

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.