Защо се тупа топката с подновяването на концесията?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Георги ВулджевКощунство е, че общината все още не е подновила концесионния договор с „Веолиа“. Неслучайно на английски има една много популярна поговорка – „If it ain’t broken, don’t fix it“ – буквално, ако нещо не е счупено, и работи, не се опитвай да го „поправиш“.

Точно това е ситуацията със „Софийска вода“. Качеството на столичното водоснабдяване е най-доброто в страната, именно защото се управлява от частна компания, а не от държавни чиновници. От гледна точка на съотношение цена-качество най-вероятно е най-добре управляваното дружество за комунални услуги в страната. За сравнение вижте какво е положението с държавната „Топлофикация“ в София.

Контрастът няма как да е по-ярък. Макар че винаги могат да се намерят кусури, едва ли има някой нормален софиянец, който би казал, че качеството на работата на „Топлофикация София“ е по-добро от това на „Софийска вода“, в каквото и да е отношение.

Защо тогава се тупа топката с подновяването на концесията? Това само спъва работата, защото без подновена концесия няма как да се правят дългосрочни бизнес планове, без дългосрочно планиране няма инвестиции, без инвестиции качеството на инфраструктурата може да започне да се влошава. Столична община зорлем ще създаде проблеми на „Софийска вода“. Време е да се вземе в ръце и да поднови концесията, за да не оплеска качеството на водоснабдяването в София, и то баш предизборно.

ПП: Аз лично бих дал на частна концесия всички водоснабдителни дружества в страната. Миналата година в ЕКИП публикувахме доста подробен материал са огромните плюсове от това:

Приватизирай това: правото на достъп до вода и концесиите на ВиК

 

Георги Вулджев

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.