Как се мият улиците в Лозенец

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Как се мият улиците в ЛозенецНямам представа как се мият улиците по други държави. В квартал Лозенец обаче Общината буквално обявява специална военна операция спрямо гражданите!

Днес се мие половината долен Лозенец. От 7:30 до 16:00 той е буквално блокиран. Преди няколко дни разлепиха тук таме бележки с известие, но кой да види. Може да обиколите района по следния начин: бул. Драган Цанков -> ул. Елин Пелин -> ул. Криволак -> ул. Крум Попов -> бул. Свети Наум -> Софийска духовна семинария. Не може да продължите покрай Семинарията и да направите пълен кръг, защото ул. Йосиф Петров и ул. Митрополит Кирил Видински са напълно затворени. Ще трябва да обиколите парка през бул. Стоян Михайловски, бул. Пейо Яворов и обратно по бул. Драган Цанков.

 

Преброих общо петнадесет (15) полицейски патрула, които бранят карето от навлизане на автомобили. Може и да са повече. При всеки от тях има по един или двама полицаи. Някои коли бяха на Жандармерията. Добре, че подариха бронираните машини в Украйна, та не бяха преградили с тях – а можеше!

 

Има задръстване заради обхода. И то не защото автомобилният трафик е особено голям, а защото през цялото време влизат и излизат паяци, които изкарват колите на недобросъвестни собственици на апартаменти, които са си паркирали пред жилищата и не са се съобразили със заповедта за незабавна евакуация. Горе на Семинарията има задръстване от паяци – буквално.

 

От това разбира се може и да има интересни последствия за живущите. Ако си решил например преди седмица да отидеш на почивка и си оставил колата да летува пред блока, не е имало как да бъдеш известен за нахлуването на водоноските. Ще ти я вдигнат и ще я отнесат нейде, неясно къде. После дали ще ти я върнат? Едва ли. Доколкото разбрах, ще остане в съседна Зелена зона с гратисен период до края на седмицата. После ще я вдигнат оттам, защото уви, стикерът не ти позволява тя да се намира на това място. Ако не си имал добри съседи, които да ти се обадят и да ти съобщят, че трябва незабавно да си прекъснеш отпуска, за да си спасиш колата, после ще се върнеш от море и ще плащаш доволно. Затова ако някой от квартала е имал неблагоразумието да си изостави колата на улицата и да отиде на море, бърже да се връща обратно! И дано я намери, защото предишния път, когато миеха долу срещу Военната академия, беше трудно – на телефоните на Епицентъра за (гр)адска мобилност никой не вдигаше, а служителите вдигаха рамене и не знаеха коя кола къде е преместена. Алтернативата е да имате едно наум и да спестявате, че не знаете като се приберете какво ви чака!

 

Натъкнах се неволно и на интересен скандал. След като ме завъртяха като пумпал и ми се зави свят в опит да стигна там, накъдето се бях запътил, спрях на пл. Журналист, за да отида да си купя безалкохолна напитка. В този момент един шофьор, който се намира зад барикадите, крещеше на полицай, който с железна физиономия му ровеше в документите. Човекът казваше, че живее някъде вътре в окупираното каре и иска да излезне на свобода. Полицаят обаче не му направил пролука, а го спрял за проверка на документи. Оказало се, че клетникът не е с адресна регистрация в квартала по лична карта, поради което беше получил незабавна присъда, че лъже и не е живущ, а всъщност някъде е пробил полосата на граничните заграждения, извършил е диверсия спрямо процеса на миене и сега се опитва да се измъкне ни лук ял, ни лук мирисал. Добре, че се понасъбра тълпа, която допълнително овика служителя на реда и закона, с което той беше принуден да се предаде и да пусне човека. Спасихме го! Кураж дружина, не са толкова корави, колкото изглеждат!

 

Но поне пускат да се преминава пеша! На втория пост пред Аванти човек беше спрял с автомобила пред ограждението и искаше да го пуснат. Полицаят от женски пол обаче беше непоклатим:

– Не може!

Човекът хич не беше доволен и обясняваше:
– Вижте, аз живея ето там. Моля ви!

Органът на реда обясни кратко и ясно:
– Паркирайте някъде тук. Стикерите за зоната временно важат и за съседни улици. Довечера ще си паркирате пред жилището.

Човекът не беше доволен от тази оферта:
– Вижте, ама аз си паркирам автомобила в собствен гараж. Аз нямам винетен стикер. Ако паркирам тук, ще ми вдигнат ли колата?

Този въпрос много затрудни дамата. Вдигна рамене и искрено отговори:
– Не знам. Обадете се в Общината… Тоест не, обадете се в Център за градска мобилност. Те ще Ви кажат.

 

Знаете ли обаче на какво не станах свидетел тази сутрин? Не видях нито един маркуч да мие улица. Предполагам, че тактиката е първо целият район да се занули, а чак след това да влезне специализираната бойна техника. Играят на сигурно! Явно имат богат опит и са професионалисти!

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.