Това няма да завърши добре…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Това няма да завърши добре...Цената на пазара „Ден напред“ на електроенергийната борса вече има нова „класическа“ крива за летния уикенд. Характеризира се с почти целодневно дъно около и малко над 0 лв./МВч и шокиращ скок привечер до пик, който често надхвърля 400 лв./МВч към 20-22 часа. С добавянето на нови полета от фотоволтаични панели тази крива ще започне все по-често да се появява и през седмицата.

От икономическа гледна точка подобна ценова крива казва следното:
Слънчевите панели не дават никаква добавена стойност на системата и икономиката. Тоест, няма реална нужда от тях. Това значи нулевата цена.

Въглищните ТЕЦ и големите ВЕЦ (които осигуряват пика) създават най-голяма добавена стойност. Тоест, има огромна нужда от тях. Това значат високите цени.

В други страни с много вятър като Холандия, Германия, Дания положението е подобно само че е доста по-непредсказуемо, защото човек никога е знае кога ще дойде или ще спре вятърът.

Разбира се, бюрократите в Брюксел и политиците в Страсбург вече имат „решение“:
Ще наложат т. нар. „договори за разлика“ на всеки пазар, за да продължат да „стимулират“ нови инвестиции във ВЕИ. Няма никакво значение, че реално те не създават никаква стойност. Даже все по-често в Западна Европа виждаме отрицателни цени.

Договорите за разлика (Contracts for difference) осигуряват на инвеститорите минимална изкупна цена на тока, ако пазарната е по-ниска. Разликата се покрива от парите на данъкоплатеца, разбира се. Важи и обратното – ако пазарната цена е много висока, производителите връщат разликата на държавата.

В реалния свят се наблюдава най-вече първото движение – поток от пари от моя и вашия джоб към крони-капиталистите, „инвестирали“ в спасяване на планетата.

Това няма да завърши добре…

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

 

 

1 коментар

  1. Уж форум пък няма коментари? Нека се опитам да започна дискусия. Защо авторът смята че безплатната енергия е бич за икономиката? Дали икономиката ще благоденства при 1000 евро за мегават час?

    Според мен ако цените на електрическата енергия се задържат ниски, ще се стимулират енергоемките производства, чиято себестойност зависи най-много от цената на енергията. Тези производства ще станат рентабилни и печеливши и най-вече конкурентни в световен мащаб, което ще вдигне както търсенето на енергия така и нейната цена, за да направи инвестициите във фотоволтаици рентабилни.

    Междувременно високата флуктуация на цените за кратки периоди от време, ще стимулират съхранението на енергия заради огромния потенциал за печалба и едновременно ще вдигнат потреблението при свръх излишък, но ще намалят нуждата от производство на енергия при пикови натоварвания. В първия случай ще вдигнат цените, а във втория ще ги намалят.

    Накратко системата ще се самобалансира с времето по един или друг начин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.