Банките са кръвоносната система в една пазарна икономика

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Никола ФилиповНе знам, дали обърнахте внимание но преди няколко дни италианското правителство обяви, че възнамерява да обложи банките си с допълнителен данък. Финансовите пазари моментално реагираха негативно, като за едва няколко дни банковите акции изтриха над 10 млрд. евро от пазарните си капитализации.

Доста икономисти и финансисти бяха доста шокирани от тази икономическа политика, защото банките са изключително деликатни икономически единици, които нямат нищо общо с примерно енергийните компании, които наистина регистрираха рекордни приходи и печалби покрай показването в цените на енергийните ресурси от миналата година. Банките са кръвоносната система в една пазарна икономиката, като те имат ключова функция в това да свързват депозатните с кредитополучателите. Тоест, хората които спестяват с хората, които искат да инвестират.

Именно поради тази причина всяка регулаторна промяна в тази насока трябва да бъде съгласувана с банковия сектор и да бъден обект на задълбочен емпиричен и академичен анализ, защото една подобна откровено популистка данъчна промяна ще окаже дългосрочни негативни ефекти върху цялата европейска икономика. Особено, като се има предвид, че Европа се намира на ръба, на икономическа рецесия, а лихвите се намират в устойчив тренд на покачване. Точно в този ключов момент банките трябва да бъдат оставени да акумулират ликвидни буфери и да трупат капитал, а не държавата чрез груба регулаторна намеса да тегли от тях ликвидност и да ги декапитализира.

Оттук насетне е много важно управляващите у нас да проявят разум и да не допускат грешката, която допуснаха колегите им в Италия. А това е реален риск, защото исторически погледнато ние сме нация, която транспонира сляпо всякакви регулации, които се прилагат в Европа без каквато и да било критичност, анализ на последствията и грижа за националния интерес.

 Банките са кръвоносната система в една пазарна икономика

 Банките са кръвоносната система в една пазарна икономика

 Банките са кръвоносната система в една пазарна икономика

 

 

 

 

1 коментар

 1. Употребите на официална валута са с добри или лоши последици.
  Лошите последици от употреби на официална валута са с признак на най-лош враг на държавата.
  Нямането на финансово противодействие срещу лоши последици от употреби на официална валута е причина за подсигуряващ за щети държавен бюджет.
  Жертви сме на неправилността на държавната власт да няма финансово противодействие срещу лоши последици от употреби на официална валута.
  Наличието на държавната финансова грешка причинява сегашната инфлация.
  Когато причината е премахната, инфлация няма.

  Популярните специалисти коментират последици, ала са с мълчание че ситуацията при банките е от влияние от нямане на противодействие срещу лоши последици от употреби на официална валута. Ползва се подсигуряващ за щети държавен бюджет.
  Прекратяването на свободните прояви на лошите последици от употреби на официална валута премахва водещ причинител за трудностите за банките.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.