Съществува оптимален дял на ВЕИ в микса и всяко отклонение от него води до увеличение на цените

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Калоян СтайковПонеже вчера се посмяхме с колеги за енергийни сметки, бих искал да разкажа следната история:

С увеличаващия се дял на ВЕИ в електроенергийния микс една група експерти/политици твърди, че това намалява цените на електрическата енергия (да не се бърка с общите разходи, които включват балансиране, мрежови услуги, данъци и такси и т.н.), докато друга група твърди, че се случва точно обратното и цените се увеличават.

 

Аз нищо не твърдя, само обърнах внимание, че теоретично съществува оптимален дял на ВЕИ в микса и всяко отклонение от него води до увеличение на цените и че още не съм видял такива анализи за българския пазар. Всеки, който е оптимизирал стойности на функции е наясно, че на теория това е вярно, но и двете групи ми обясниха, че съм идиот и нищо не разбирам.

 

-Разходите за покупка на електрическа енергия на Пазар „Ден напред“ на БНЕБ за 11 януари и 29 август обаче разказват точно такава история, макар и с множество условности. Базовата цена за двата дни е сходна – около 285 лв./МВтч, но изтъргуваните количества през летния ден са с 11% по-ниски в сравнение със зимния.

-Делът на ФЕЦ в микса през летния ден е 12,5% (в 12-тия час е над 33%), а през зимния е 0,8% (в 11-тия час е под 3,5%).

 

В почти всички часове на летния ден количествата са по-ниски, с изключение на 12-ти, 20-ти и 21-ви час, докато през зимния ден цените са по-високи в девет от 24 часа, включително 20-ти и 21-ви час.

 

-Пикът на цените през летния ден е през 20-ти и 21-ви час – 743-753 лв./МВтч, докато през зимния ден е през 8-ми, 9-ти и 10-ти час – 402-498 лв./МВтч, а през 20-ти и 21-ви час цената е 346-363 лв./МВтч.

-Въпреки че през летния ден се наблюдават цени над 740 лв., докато през зимния ден пикът не минава 500 лв., среднопретегленият разход за деня е по-нисък с около 11%. Разбира се, това не включва компенсации за ВЕИ, тъй като те не се изчисляват ден за ден.

 

Това далеч не е представителен ден, има дневни, сезонни, пазарни отклонения, които следва да се изчистят и редица други условности, от които страда горния пример, но както казах – аз не твърдя нищо. Но ще се радвам всеки, който твърди, че едно нещо евентуално води до друго нещо, да може да си защити тезата (тежест на доказателство, burden of proof и т.н.) с поне някакви факти, извън анекдотични примери.

 

…по възможност, без клишета от рода на „лесно се вижда“…

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.