Как мога да променя този свят за да стане по-добър?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Роси АнтовСкъпи деца! Утре ще тръгнете на училище. Занесете цветя на учителките! Не спестявайте от тях за благотворителност! Тъпо е. Едни за пръв път ще прекрачат прага на класната стая. Другите вече ще са го прекрачвали. В раниците ще набутате новите учебници и помагала. В тях може да прочетете много неща. За Нил, крокодил, откъде идват бебетата, защо хората умират от рак, защо луната свети, а е студена…

Може да прочетете за Александър Македонски, Атина и Спарта. А когато го прочетете, ще ви изпитат. И ако добре сте запомнили прочетеното, ще ви пишат отличен. После с наученото ще влезете в университет. И ще знаете всичко. После ще работите по специалността. Цял живот. Ще прилагате наученото. И няма да промените нищо. Та сега искам да ви кажа нещо.

Хубаво е човек да чете. Даже да не го изпитват за това, което е прочел. Защото колкото повече четете, виждате, че не всичко от това, което трябва да четете, трябва да го четете. И тогава разбирате най-важното. Не е важно какво сте взели наготово от прочетеното. Най-важното е да се научите да мислите. А когато това стане, започвате да задавате въпроси. Защо в Нил няма китове? Защо крокодилите не пасат трева? Защо хората правят бебета, а после ги изоставят? Как може да се убие ракът, за да не убива хора? Откъде се е появили луната. Защо не приемаме гейовете, след като Александър Македонски е бил гей, а е завладял половината свят. Защо Атина на философите е победила Спарта на войните… Защо? Как? …

Това е, скъпи деца. Светът върви напред не защото някой си е научил урока. Върви напред, защото някой си е задал въпроса:
Как мога да променя този свят за да стане по-добър?

Скъпи учители! Днес ще е поредният ви първи учебен ден. За някои от вас ще е първи учебен ден за пръв път. Преподавайте написаното в учебниците! Изпитвайте върху написаното в учебниците! И най важното. Научете децата да задават въпроси! И да търсят отговорите? В главите си! Не в дебелите книги.

Това е. На потърпевшите, честит първи учебен ден!

пп. Това, че съм избягал от час за да гледам „Коса“ няколко пъти, пропуснал съм поради тази причина някой урок по БЕЛ и в написаното има правописни и пунктуационни грешки, променя ли факта, че разбрахте какво съм написал?

Айде чао!

 

Роси Антов /дивак турлак/

Деда Ванга Нюз – Блог на Роси Антов

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.