Предвестник на ураган, който ще помете енергетиката ни

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Предвестник на ураган, който ще помете енергетиката ниБодрата смяна ВЕИщници днес рапортуваха, че сме генерирали електрическа енергия от над 2300 МВт ВЕИ мощности – демек ура, рекорд, революцията стана. А аз ви казвам, че това е предвестник на ураган, който ще помете енергетиката ни.

Първо, както виждате от долната карта, цената на пиковата енергия просто се откъсва от дневната. Цялата тази вакханалия с „евтина“ соларна енергия принуждава ЦДУ на ЕСО не само да изключи тотално ТЕЦ, но и АЕЦ – като намали мощността с 15 процента, горивата се изхабява 30 процента /там всичко е калибрирано и процесите не са линеарни/.

Второ, толерантността на потребителите у нас към ръст на цените до средните европейски нива е най-ниска, съответно разликите най-големи, и нужните разходи за компенсация най-значителни, ерго предстоящите трусове най-силни.

Трето, системните разходи – сметката ви за ток от това само набъбва – соларите си вземат своето, но не от пазарното уравнение търсене-предлагане, а от фиксирани договори и договори за разлика /инак няма как да си изплатят инвестицията, защото те се случват не защото пазарът има незадоволено търсене, а защото има директива „от горе“/, Плащаме целия масраф на ТЕЦ – защото по вечерните пикови часове на потребление те нямат алтернатива – та плащаме за да ги има и да се включат за два-четири часа. Тези часове ще нарастват заедно с все по-късия ден и по-дългата нощ. Плащаме и целия масраф на ВЕЦ и всякави други „субсидирани“ топлофикационни ТЕЦ, които ако не им изкупуват енергията на високи цени, ще трябва да вдигнат цената на топлинната енергия /парното/.

НЕК е тотално разкъсван между амбициите на разни пишман политици – като започнеш от енергийния шлем на Първанов, до далаверите през АЕЦ с евтиния ток, които продължават и в момента при новото ръководство.

Дръпнете чертата и като прибавите и прехода към либерализиран пазар и откачване от битовите потребители от регулирания, без да са готови защитните системи и виждате, че положението е ……….. много, много по-тежко от губернаторското.

Районите в преход ги омайват с 1,8 милиарда евро, но сривът в активите е много над тази сума. Налагат ни небалансирани политики, а след това ни остават да си бършем раните.

А познайте при гореизложеното каква ще бъде цената на електрическата енергия следващите месеци – по-висока или по-ниска. Оставете цената, рано или късно, като сме част от ЕС интегрирана система, ще имаме германски цени. Но у нас дерайлира родната ни енергийна система, която ще трябва да балансираме отвън, а това означава допълнителни загуби. Изпратете журналисти един ден в залата на ЦДУ за да видите, какъв тих ужас е там. Вижте балансите на ТЕЦ, на Мините, на БЕХ, на НЕК – срив.

Щели да компенсират енергийно бедните? Откъде – като във фонда няма постъпления отникъде. Миналата година стригаха до голо ТЕЦ Марица изток – 2. Сега – пари няма. Само от бюджета и бъдете сигурни – ЕК ще ни разреши веднага, защото те винаги са петимни да плащаме със собствени бюджетни ресурси техните „визии“ без котва в реалността.

Енергетиката ни е на въжетата. Никакви реформи не могат да се правят преди да се стабилизира ситуацията.

Така че, като ви каже някой бодро – соларите стигната 2500, дори 3000 – ура, трябва да ви втриса и да се готвите за – в добрия случай по-скъп ток, а в лошия за недостиг.

Истинският проблем е, че пазарът е скопен, на практика не действа и не може да се самобалансира. Соларите не могат да издържат тези нулеви и отрицателни цени и ще искат субсидии – договорите за разлика. Тоест те не са пазарно достоверни. Ако накарате соларните инвеститори да се самобалансират, като купуват или плащат за балансиращи мощности, ще стане олелия, защото това не са условията при които ги окуражиха да се захващат със соларния комунизъм.

Прогнозите са мрачни, очакват нови 700 МВТ солари да бъдат присъединени буквално следващите месеци и балансирането ще стане още по трудно. Ако не дръпнете ръчната ще се насладите на пропастта. На теория всичко е възможно и водород да балансира, и батерии, и всичко, но на теория.

 

 

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.