Финална среща #SMILE се проведе в България

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Финална среща #SMILE се проведе в БългарияВ периода от 12 до 15 септември 2023 година се проведе последната партньорска среща по проект #SMILE – Спорт, Мотивация, Включване, Лидерство, Ангажираност, който е съфинансиран по програмата Еразъм+ на Европейския съюз и се координира от Асоциация за развитие на българския спорт.

Инициативата има за цел да анализира връзката между спорта и включването по иновативен и различен начин – чрез осигуряване на международно участие в спортни дейности на лица с интелектуални затруднения.

В срещата взеха участие мениджър на проекта, треньор и двама спортисти с интлектуални затруднения, представляващи партньорската организация– Спортна организация за лица с увреждания на гр. Рийека. Екипът на #SMILE се събра в България, за да осигури гладкото приключванена инициативата, която предостави променящи живота преживявания на участващите спортисти. В рамките на международната среща бе включено и практическо посещение на адаптиран урок по плуване в столицата с домакин БГ и спорт за всички. На следващия ден партньорите посетиха участниците в международното спортно събитие, проведено по-рано тази година в Хърватия, които пребивават в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в град Баня – Соник Старт и социалната книжарница „Надежда“ в Пловдиви подкрепиха тяхната дейност.

 

ЗА ДА БЪДАТ ПОСТИГНАТИ ЦЕЛИТЕ НА ПРОЕКТА БЯХА РАЗРАБОТЕНИ СЛЕДНИТЕ РЕЗУЛТАТИ:

• Наръчник с добри практики #SMILE: https://inclusivesport.org/2023/06/13/good-practices-smile-toolkit/;
• Овластени спортни експерти и организации, които да използват инструментите, разработени в рамките на проект #SMILE;
• Международно спортно събитие #SMILE, което събра хора с интелектуални затруднения от България и Хърватия, след провеждането на тренировки във всяка страна.

 

ЧРЕЗ ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТА НИЕ СЕ СТРЕМИМ ДА ДАДЕМ ВЪЗМОЖНОСТ НА ХОРАТА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ ДА:

• Открият силата на спорта, като инструмент за включване, чрез личен опит;
• Създадат Наръчник за добри практики за Включване на хора с интелектуални затруднения, съвместно с партньорите по проекта;
• Участват в международно спортно събитие #SMILE;
• Участват в обучителни сесии на местно ниво за лица с интелектуални затруднения, за да се провокира лавинообразен ефект;
• Трансфер на добри практики между партньорите по проекта.

 

Проект #SMILE е изцяло в съответствие с хоризонталните цели на програма Еразъм+, която съ-финансира настоящата инициатива, а именно да осигури включване и разнообразие във всички области на образованието, обучението, младежта и спорта, каквато е и самата идея на проекта – участието в международни дейности на група в неравностойно положение. Проектът е в съответствие и с приоритета за насърчаване на участието в спорт и физическа активност, тъй като всички дейности, които проект SMILE реализира, са насочени към устойчивото включване на хора с интелектуални затруднения в спортни дейности на местно, национално и международно ниво.

#SMILE се изпълнява от Асоциация за развитие на българския спорт и Спортна организация на гр. Риека за лица с увреждания – организации, предоставящи възможности за за включване на лица с увреждания в България и Хърватия. Повече информация за инициативата #SMILE е налична на уебсайта на проекта: www.inclusivesport.org

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.