Енергиен канибализъм

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян Василев

Продължение към темата от вчера за ураганът пред енергетиката и опасностите от масовото и безконтролно навлизане на ВЕИ мощности, основно солари. Единствената относително устойчива схема на навлизането им е през битовите солари – покривите, защото този път ще има най-малкоразрушителен отпечатък върху системата. Но както виждате тях ги няма, защото няма далавера за политиците и техните бизнес кръгове.

За това най-силното лоби на вземането на евросредствата са именно кръговете – политбизнесмени, които „усвояват“. Не индустриалните паркове по 100 и 200 МВт, които нямат задължение да плащат за балансиране. В известен смисъл соларите са класическа Понзи схема – има ниво на насищане и конкуренция през деня, което е скоро ще бъде достигнато и при което последните в схемата ще изгорят, защото ще станат излишни – най-вероятно през законодателни промени. Единственият изход е износа – но това ще става на отрицателни или близки до нула цени., защото тази зараза е масова в целия регион. Да продаваш соларен ток на гърци или турци си е екзерсиз отвсякъде. Да, през Унгария Германия търси, но там са отрицателните цени и те също си имат свой солари.

 

Докато балансиращите през вечерта мощности стават все по-скъпи, от гледна точка на системните „разходи-приходи“, и тъй като ги няма – цените ще тръгнат нагоре. Така, че теорията че цените на електроенергията поради масовото навлизане на соларите ще падат непрекъснато е химера, която почива върху приемането, че цените на дневната енергия ще падат по-бързо и по-радикално, отколкото се качват цените на вечерната енергия. И тук стигаме до другата „точка на пречупване“ – тази, при която сривът в капитализацията на съществуващите активи /по цялата верига от ТЕЦ до солари/ е достатъчно рязък и мащабен /ураганът/ и компенсира недостига на приходи от продажбите на електроенергия по цялата верига и другата точка на търпимост на тези цени – при която високите цени, водят до по-ниско потребление – тоест нетните приходи в система остават относително постоянни. Същото е когато повече от потребители излязат от Системата, поради нейната непрогнозируемост, и започнат сами да си решават уравнението на енергийната сигурност. Което силно препоръчвам, макар и да не мога да изключа вариант при която и тази независимост ви я забранят или ограничат.

 

Междувременно имаме период на кървава баня и фалирали генериращи мощности (винаги правете разлика между Ковачки и ТЕЦ Марица Изток), предлагането на балансираща енергия намалява, милиардни активи отиват „на кино“, и системата се лишава от най-важния се белег – устойчивост, а енергията от достъпност. Няма и помен от управление на този процес, щетите са незабавни и големи и следва логичният енергиен канибализъм. Самопоставянето в позицията на страничен наблюдател, „между двете страни“, е възможна, но спорна позиция, особено за експерти, които ги е страх да се опълчат на това безумие, от страх да не бъдат отбити от европроекти…

 

И всичко това в името на „чистата природа“ – глобалните емисии в света – това е пар екселанс „комунизъм“ – гигантска идея за да омайва масите, от която обаче масите обедняват, в името на елита. Нивото на абстракция е достойно за Лениновите лозунги – за мир во всем мире, сега е за чиста природа на цялата планета, да се жертваме в името на климатичните промени, докато Китай и Индия не им пука, което обаче няма пряко отношение към околната Ви среда – нито Стара Загора е по замърсен от преди десетки години, а ако има замърсители това не са ТЕЦ Марица Изток. Изобщо цялата тази откъснатост на „голямата планетарна идея“ от конкретните измерения и мотиви за действие на човека от града от селото, накрая ще произведат нова вълна от евроскептицизъм, на която пистата вече загряват такива като Копейкин. За това е важно именно ние, проевропейските и проатлантически люде, да се борим срещу това безумие. За съжаление политическите ни представители са „бавни“ в осъзнаването на тези реалности.

 

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.