Жар Театър в Ямбол

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Жар Театър в ЯмболНа 23 септември 2023, от 19:30 часа Жар Театър кани жителите и гостите на гр. Ямбол на зрелищно огнено събитие – представяне на най-новия спектакъл на формацията:

„1373. ОДА ЗА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА КРЕПОСТТА“

огнена мимодрама, вдъхновена от подвига на защитниците на средновековната ямболска крепост „Дъбилин“ при обсадата на крепостта от османските нашественици

Място на събитието: възстановената кръгла стражева кула и част от северната стена на крепостта, намиращи се в градския парк, до Техникума по механотехника.

Спектакълът, който е създаден специално за тази цел и за това място, с финансовата и логистична подкрепа на община Ямбол и финансиране по програма ВРЧКО на НФК, ще бъде кулминацията в програмата на официалното откриване на възстановената кръгла стражева кула и част от северната стена на крепостта, която е паметник на културата с национално значение и пускането в експлоатация на новото, разчистено и облагородено парково пространство около крепостта.

Само ден след отпразнуването на независимостта на България жителите и гостите на град Ямбол ще могат да се насладят на оригинален, атрактивен и въздействащ огнен спектакъл, вдъхновен от подвига и самоотвержеността на защитниците на тази средновековна твърдина, първата по нашите земи, която е оказала организиран отпор на османските нашественици по време на продължилата й цели три месеца обсада (което е и най-дългият период на съпротива на българска крепост по това време – повече от съпротивата на Средец и престолните градове-крепости Велико Търново и Видин)

Спектакълът съчетава по красив и въздействащ начин древното изкуство на пантомимата с майсторството да се играе с огън. Зрителите ще могат да проследят безсловесния, но разбираем и изпълнен с ярки визуални образи алегоричен разказ за крепостта и нейните жители, ще си припомнят героизма, доблестта и самоотрицанието на своите предци и герои, които са живи и сега, пазят ни и днес и без които нямаше да можем да се радваме на днешната си свобода и независимост.

Жар Театър е базирана в София независима театрална компания с особено присъствие и специфично място в българския театрален пейзаж. Формацията вече е гостувал в Ямбол през 2022 година, когато в Нощта на музеите представи своя огнен спектакъл „Душа: пробуждане“, както и в началото на тази година, когато с неговия спектакъл „В края на Мрака“ беше открит Международния маскараден фестивал „Кукерландия“.

Както в предишните спектакли, така и сега – в спектакъла „1373. Ода за защитниците на крепостта“ огънят ще бъде главното действащо лице. Зрителите ще имат възможността да се насладят на огнени костюми, кукли, картини, атракциони – всичко това, вплетено органично и обосновано в театралния разказ, което е и онова, което отличава Жар Театър от останалите използващи огъня като изразно средство трупи и артисти. А за естествен декор на спектакъла ще послужи внушителната шестметрова крепостна стена, възстановена със средства от дарители и с помощта на общинските предприятия.

Спектакълът е създаден с финансовата и логистична подкрепа на община Ямбол и финансиране по програма ВРЧКО на НФК. В екипа са включени и доброволци от ЕКС на ЕК.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.