Профсъюзите са дали съгласие, само и само да се усвоят тези 1,8 милиарда от ЕС

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевТози номер с държавното предприятие, което ще приема освободените във въглищната енергетика и ще им плаща заплати, е възможно решение, но не решава истинския проблем. Логично е профсъюзи да смятат, че са изпълнили задачата се след като са договорили на хората да им плащат. И разбира се, при тази вакханалия от протести, правителство да потърси такова решения с гарантираните заплати.

Но проблемът не е само в доходите на пряко заетите, а във въздействието върху свързаните производства в цялата верига на стойността и цялата енергетика. Пък и хората трябва да знаят КАКВО ще работят, иначе това си е социална помощ, което за мнозина е унизително.

Както казах, сегашният модел на преход е несъстоятелен и неустойчив, защото в частта какво ще дойде след като затворим въглищната енергетика няма доказани и убедителни /от гледна точка разходи/ползи решения.

Ясно е, че профсъюзите са дали съгласие, само и само да се усвоят тези 1,8 милиарда от ЕС.

Много е дълга темата, но ако сметнете загубата на сегашните активи във въглищната енергетика и това което ще получим нещата са просто несъпоставими и ще бъдем на голям минус. Мините не трябва да се закриват, а да се замразяват постепенно, защото има всякакви сценарии – за да може въглищната енергетика да се възстанови частично, ако има проблем с базови и балансиращи мощности.

Второ, за пореден път твърдя, оставете въглищната енергетика да се декарбонизира и да предложи решения сама. Има такива, а не да се робува на антифосилни мантри. Преходът трябва да бъдат технологично неутрален. Другото е лобизъм.

Това не означава, че въглищната енергетика няма в последна сметка да отстъпи, както изобщо базирана на фосили, но ако и когато отстъпи, ще бъде пазарно обосновано и цената ще бъде поносима.

За съжаление, тези неща трябваше да бъдат изговорени и отстоявани от шефовете на енергетиката ни, а те мълчат, вече всички са политкоректни.

 

 

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.