Премиерно прозвуча в нощното небе над Хухла, Гърция и Турция

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Премиерно прозвуча в нощното небе над Хухла, Гърция и ТурцияПоетите Росен Друмев и Петя Цонева взеха приза „Почетен селянин“ на „Мистериите на Хухла“

„Литургия 1913-та“ от Георги Андреев екна под небето на връх „Св. Илия“ /Илинденя/ над ивайловградското село Хухла. Талантливият композитор избра това място за национална премиера на своята творба, за да отбележим достойно 110-годишнината от разорението на тракийските българи.

На тази най-скръбна човешки трагедия в новата история на България, бе посветен вторият ден от тазгодишното издание на културния фестивал „Мистериите на Хухла“ под патронажа на Министерството на културата. „Литургия 1913-та“ бе изпълнена от квартет „Ева“ към световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласове”, който излезе на сцената на амфитеатъра на върха заедно с „Quatro“ квартет.

Погромът над тракийци през 1913 г. да намери достойно място в историята и в образованието в България, поискаха дошлите на митинг-концерта. Писмото-послание ще бъде изпратено до Народното събрание, президента и правителството, каза инициаторът и организатор на „Мистериите на Хухла“ Иван Бунков пред стотиците събрали се на Илинденя от цялата страна.

Преди концерта, в Хухла бе отслужена панихида на лобното място на 42-мата мъченици – жертви на кървавите събития. Цветя пред паметника поднесе и кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, с чиято активна подкрепа бе проведен фестивала. „Тракийска задушница“ имаше и в други села в общината, опожарявани и обезбългарявани преди 110 години.

В обновеното читалище на Хухла се състоя научна конференция, посветена на трагичната годишнина от геноцида на българите от Одринска и Беломорска Тракия. Тя бе открита от председателя на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов. Чл. кор. проф. Васил Проданов,  проф. Светлозар Елдъров, Стоян Райчевски, доц. Ваня Стоянова, доц. Георги Граматиков споделиха резултати от своите научни изследвания, свързани със злощастните времена за хиляди българи. Отбелязана бе и 160-годишнината от рождението на проф. Любомир Милетич, бележитият летописец на тракийското разорение. Тракийският научен институт при Съюза на тракийските дружества в България представи документалната изложба „Тракийската епопея“.

Фестивалът с 25-годишна история „Мистериите на Хухла“ отново връчи приза „Почетен селянин“ – още в първия ден, който бе посветен изцяло на Деня на независимостта. Тази година лауреати на отличието станаха поетът Росен Друмев, с хухленски корени, главен редактор на списание „Море“ в Бургас и поетесата Петя Цонева от Габрово, доцент във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, носителка на наградата от националния литературен конкурс в памет на Ивайло Балабанов на община Ивайловград. Поетът Иван Сухиванов, колега на Росен Друмев, взе от негово име статуетката на цървул, пробит от ходене, в който е пъхнато земното кълбо. Друмев е болен и не можа да присъства.

Огласена бе идеята да се издаде двуезична книга с превод на английски език на знакови стихотворения на неповторимия Ивайло Балабанов, адресирана към българите в чужбина. Имаше и художествена изложба в Костадингеоргакиевата къща, където художничката Мара Латева, също с хухленски корен, показа произведенията си „Тракия, люлка свещена“. Пак там бяха представени книгата на съоснователя на „Мистериите на Хухла“ Пламен Димитров „Виното от раждането до смъртта“ и Издателството за хубава литература „Пламар“.

По време на двудневния фестивал хухленци, техни потомци и гости аплодираха горещо завладяващия концерт на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с ръководител маестро Георги Андреев, хор „Мистерията на българските гласове” с продуцент и мениджър дъщерята на Бунков – Бояна, както и изпълненията на местни творчески формации.

Тук може да видите и чуете запис на премиерата на „Литургия 1913-та“:

https://www.facebook.com/ivan.bunkov/videos/1280345949284179

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.