Ако иска да затвори въглищата, България има нужда от алтернативни базови и балансиращи мощности сега

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Ако иска да затвори въглищата, България има нужда от алтернативни базови и балансиращи мощности сегаВсе по-често попадам на изключително жалки сравнения между действията на правителството срещу въглищните ни мини и ТЕЦ с това, което е направила Маргарет Тачър в началото на 80-те години във Великобритания. Такива изказвания са срамни за авторите им – показват само липса на елементарна култура и знания.

 

Да, Тачър е затворила въглищните мини, а след тях малко по малко падат и ТЕЦ-овете. Обаче това е станало благодарение на две основни сили:

 

1. Бързото развитие на добива на нефт и газ в Северно море, който осигурява на Великобритания статута на енергиен износител от глобален мащаб. Газът много бързо смазва въглищата в отоплението, топлофикациите и отнема ролята им на балансираща мощност в енергетиката.

2. Бързото развитие на ядрената енергетика, която смазва въглищата като базов енергиен източник. Забележете скоростта на нарастване на атомния ток там през 70-те и 80-те години на миналия век.

 

Я ми кажете кой от двата процеса виждаме в България днес? Нови ядрени блокове ли изграждаме? Огромни газови или нефтени находища ли намерихме?

 

Не, само фотоволтаици слагаме. Те обаче имат много ограничен прозорец на работа, който вече е запълнен – отрицателните цени на тока по обяд ясно го показват.

 

Ако иска да затвори въглищата, България има нужда от алтернативни базови и балансиращи мощности сега. Къде са?

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.