Икономиката през 2024

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Лъчезар Богданов• Към 2022 г. икономиката ни е преминала 62% от средното за ЕС ниво на БВП на човек от населението, за 5 години догонихме богатите с 12 процентни пункта.

• В човешката история не са открити други начини за забогатяване и просперитет – ако изключим късмета да откриеш огромни залежи ценни природни ресурси – освен инвестиции във физически капитал и технологии, повишаване на знанията и уменията на човешкия капитал, и създаване на среда, насърчаваща предприемачество, иновации и конкуренция.

• Възможно ли е да постигнем бърз растеж, ако основният ни търговски партньор навлезе в рецесия?

• Инфлацията бързо върви надолу; не би трябвало да е изненада в някои сектори ключовото предизвикателство за 2024 г. да бъде не инфлацията, а дефлацията.

• Крайно време е да се спре политическото истеризиране на тема извънредни обстоятелства, кризи и катастрофи, и да се върне мисленето в контекст на нормалност и с (поне) средносрочен хоризонт. Ако говорим за публичните финанси, трябва да възстановим целта за балансирани бюджети – дефицит от 3% от БВП не може да е цел, това е таван.

• Промените в Конституцията не са краят, а началото на реформи, които да създадат по-добре функционираща съдебна система, гарантираща правата на гражданите и защитаваща собствеността и изпълнението на договорите.

• Бърз икономически растеж за България ще е постижим само при отключване на инвестиционния потенциал – от привличане на глобални лидери в производства и услуги с висока добавена стойност до реинвестиране за разширяване на капацитета и технологично преобразяване на вече съществуващи успешни предприятия в страната. Трансформация на структурата на икономиката, технологично обновление, внедряване и комерсиализиране на иновации, повишаване на производителност на труда – всичко това изисква инвестиции.

Още по темата тук: Година на растеж и догонване: какво е възможно през 2024 г.

 

 

 

 

1 коментар

  1. 2023 година беше с повече трудности от 2022 година.
    Най-хубавото на 2023 година е, че цените на стоките бяха по-малки от тези през новата 2024 година.

    Всички сме със съдби на жертви на неправилността на правителството да запазва водещ причинител на инфлация. Представянето на някакво намерение за по-ниски цени прикрива слабостта.
    Правителството не осъществява общо регулиране за преодоляване на щети от заеми и подобни договорености. Запазването на слабостта сътворява нови щети.
    Все още се прилага непълна структура на държавния бюджет. При условия с финансовата грешка, колкото повече хората работим за икономически растеж – толкова повече са щетите. Тази потайна зависимост създава политическия провал на правителството.

    Добрата новина е, че сегашните водещи стопански проблеми са преодолими. С общо регулиране за преодоляване на щети от заеми и подобни договорености се подсигурява устойчиво развитие.

    Жизнено важното за новата 2024 година е правителството да прекрати (за всеки) вредна финансова неправилност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.