Пазарът на природен газ се глобализира

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Боян РашевЦените на газа на всички пазари паднаха значително през 2023 г. Най-силно това се вижда на пазарите в Европа и Азия (в пъти), но се случи и на американския пазар (с около 50%), което се отрази силно на акциите на съответните компании.

За разлика от нефта, пазарите на природен газ все още са локални. Това обуславя и големите разлики в цените – в страните с голям добив (САЩ, Русия, Канада, Катар) имаме много ниски цени, а в страните-вносители (ЕС, Китай, Япония) – екстремно високи. Доскоро важна роля играеше и връзката с тръбопроводи – особено между Русия и ЕС.

С навлизането на втечнения природен газ (ВПГ) малко по малко тази локализация намалява. Процесът ясно се вижда на първата графика – пазарът на ВПГ нараства изключително бързо. Поставянето му в контекста на срещите на върха за климата дава интересна перспектива!

През 2023 г. САЩ отново са най-големият производител и потребител на природен газ със съответните нови исторически рекорди. През същата година станаха и най-големият износител на ВПГ в света. Износният им капацитет обаче не се увеличи с нови инсталации. Това ще се промени в следващите няколко години – всъщност до края на 2027 г. Северна Америка ще удвои износния си капацитет като първите нови инсталации ще заработят още през 2024 г. (втората графика). В същото време капацитетът за регазификация (внос, третата графика) в целия свят бързо се увеличава и все още е около 2 пъти по-голям от този за втечняване, тоест на пазара има хроничен недостиг на газ.

Това силно ще промени ценообразуването на газа – глобализацията на пазара би трябвало да вдигне цените в страните-износители и ще свали цените в страните-вносители ( за наша радост). Логично е нарастващият износ да вдигне цената в САЩ – тя вече няма да зависи толкова много само от местното потребление и средната температура през зимата. Имам основания да смятам, че добивът няма да може да продължи да се вдига толкова бързо (даже ще стагнира), така че очаквам значително поскъпване на газа там в средносрочен план (1-2 г.).

Разбира се, политиците винаги могат да сложат прът в тази прогноза като ограничат износа или наложат някакви такси. Американската индустрия (потребител на газ) вече лобира за това през 2022 г. – няма да се учудя ако се случи отново, защото цената на газа е основно конкурентно предимство, с което тя смазва някои сектори в Европа и Япония.

Този коментар не бива да се приема като препоръка за инвестиции.

 

Пазарът на природен газ се глобализира Пазарът на природен газ се глобализира Пазарът на природен газ се глобализира

 

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.