Доминира убеждението, че природният газ, като въглищата, има краен срок и няма нужда от повече инвестиции

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Доминира убеждението, че природният газ, като въглищата, има краен срок и няма нужда от повече инвестицииПрез последните години ЕС е под постоянен енергиен натиск по линия на цените и достъпните количества природен газ – технически проблеми с довеждащата инфраструктура, стачки в Австралия, военни действия в Близкия Изток и др. Въпреки всичко, през януари наблюдаваме намаляване на цените в ЕС и повишаването им в САЩ, които не само добиват, но и са най-големият износител на втечнен природен газ през 2023 г.

И на двете места наличностите в хранилищата са над средните нива за сезона; в ЕС има подтиснато търсене, включително и заради метеорологични условия, а в САЩ – повишено търсене заради рекордни ниски температури на места и проблеми с доставките.

От това развитие могат да се изведат поне два урока. Първият е, че смяната на доставчици може да е скъпа (изисква допълнителни инвестиции в инфраструктура) и сложна (логистика), но нито е невъзможна, нито е безсмислена, особено като си спомним миналогодишните цени 50-70 евро/МВтч със сегашните 30-35 евро/МВтч. (да не говорим за близо 350 евро/МВтч през август 2022 г.). Нещо повече – вече никой не си задава въпроса „ще има ли газ“. Обратното обаче също е вярно – сериозна зима в САЩ и Азия и изчерпване на запасите в хранилищата, може да вдигне цените и в Европа, независимо от метеорологията. Вторият е, че пазарите стават все по-чувствителни към метеорологични явления по цял свят, които водят едновременно до по-високо търсене и ограничаване в предлагането; т.е. инвестициите в инфраструктура стават все по-важни, а през последните години се пренебрегваха.

Всичко това предполага нов подход към сектора, включително преосмисляне на ролята на природния газ при отоплението и производството на електрическа енергия, както и липсата на дългосрочни договори (там страните се спасяват поединично). Този дебат не само че не се води, но и доминира убеждението, че природният газ, като въглищата, има краен срок и няма нужда от повече инвестиции. Това е сигурна формула за нови проблеми, които най-вероятно ще се „решат“ с ново регулиране на цени, печалби, количества и др., докато енергийният сектор не се върне две десетилетия назад.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.