Индустриалната катастрофа на Германия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Индустриалната катастрофа на ГерманияСигурен съм, че има и много други начини да се покаже индустриалната катастрофа на Германия, но за мен този е сред най-ясните:

Производството и потреблението на електроенергия в Германия отчитат исторически срив. Той не е уникален само за 2023 г., въпреки че тя е наистина шокираща. Тенденцията е отлично видима от 2017 г. Само за 6 години имаме спад на производството с 21% и на потреблението с 12%. От огромен износител страната се превърна в голям вносител на електричество.

Забележете, че това се случва въпреки гигантските инвестиции, субсидии и всякакво друго подпомагане както на проекти за производство на ток от ВЕИ, така и на големите индустриални потребители и масовия консуматор. Последните включват най-вече закупуване на термопомпи и електромобили, които да електрифицират отоплението и транспорта.

Няма да навлизам отново в обяснение на причините – правил съм го хиляди пъти. Само ще обърна внимание (втората графика), че въпреки гигантския ръст на инсталираните производствени мощности от ВЕИ (особено слънце и вятър) в последните 20 г., тези на фосилни горива не намаляват – даже растат. Да, ТЕЦ на газ и въглища произвеждат много по-малко, но са там и се поддържат в готовност, което е ужасно скъпо положение. Слънцето и вятърът не могат надеждно да заместят и 1 kW инсталирана мощност от контролируем енергиен източник. Затова крайната цена на тока само расте, а немската енергийно-интензивна индустрия има избор – или да напусне или да загине…

Подобен процес вече се случва и в почти всички страни в Европейския съюз. Само голяма и спешна политическа промяна може да го забави и/или обърне.

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.