Мястото на държавата не е да охранява нечии печалби

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Адриан НиколовМястото на държавата не е да охранява нечии печалби или пък да му гарантира позицията на пазара с парите на данъкоплатците.

 

Редно е да напомним как работи частният бизнес – когато една фирма е успешна, реализира продажби, създава нововъведения, конкурира се добре на пазара, собствениците ѝ печелят. Когато не е – поемат се загуби, ако понасянето им е невъзможно – фирмите фалират. Това е учебникарско определение за „риск“, което включва в себе си и промените във външната среда, условията на борсите, ценовите динамики.

 

Когато печалбите са частни, но загубите се социализират обаче няма никакъв смисъл да се занимаваме с частен бизнес, тъй като фирмите могат да поемат неограничено количество риск – независимо дали става дума за високите цени на тока или пък за промените на пазарите на земеделска стока.

 

Ако всеки път, когато бизнесът излезе на загуба се налага да допълваме приходите му от държавния бюджет, по-добре да се върнем към плановата икономика, тогава поне и печалбата ще е социализирана.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.