Синът ми ме пита как сме живели по соца. И му отговарям.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Синът ми ме пита как сме живели по соца. И му отговарям.Живеехме прекрасно, сине. Роди се докато с майка ти учехме. Роди се в стерилно чиста болница. Изписаха те на първи май 1986. Сега лъжат, че точно тогава е минал радиоактивния облак над нашата социалистическа родина. Лъжат.

Целата втора група мезехме със марули и се въргаляхме по поляната до общежитията. Така и не видехме радиоактивен облак. Ти може да си го видел, що лежеше в количката до нас и зяпаше небето. Майка ти немаше кърма, ама магазините бяха притъпкани с хумана, бананови каши, адаптирани млека и всичко за бебето. По 10 стотинки бройката. После завършихме и тръгнахме да работим на село. Партията се грижеше за селата. Можеше да тръгнем за София, Пловдив, Берлин, но избрахме да останем там. Сред овцете и козите. Но от едно предприятие в Монтана, където икономическия директор бе приятел на дедо ти ми се примоли да отида да работя там. Не му отказах. Исках да работя за родината. Там, където ще съм полезен. В магазините имаше всичко. Маркови дрехи и обувки. По 3-4 лева. Телевизори, перални и всичко за бита. Рознообразни и евтини мебели. А за храната няма да ти говоря. Рафтовете пращяха от месо. Пращяха от плодове. От сирена и млека. От хляб. Ако щеш вервай, но един път си купихме и истинска кафе, а не смес с леблебия. Улиците бяха широки и чисти. Хората като манекени. Усмихнати. Възпитани шофьори, каращи японски, немски и американски автомобили. И услужливи. Разваля ти се чистачката и свваляш някоя от най-близкия автомобил. Бензинът бе 2 стотинка за три кила. Пълниш резервоара и по гръцко и италианско. На опера у Виена. До Египет и Йордания. Пирамиди, Патра, древност, култура, история… Ама предпочитахме нашите курорти. В цял свят нямаше такива. Сега пускат снимки и се смеят, че били мизерни. Не сине. Отвън приличаха на сгради от некое гето. Но зимаш карта за два лева. И 14 дена си до морето. Влизаш в съборетина отвън, а вътре лукс. Телевизори. Стереоуредби. Вани. Тоалетни блестящи. Климатици. И обядваш в най-близкия ресторант. За смешни пари. За лев и петдесет ядеш кво ти душа иска. За още лев пиеш поне 5 водки. Ако случайно има Кока Кола, си поръчваш и една за 5 лева и се наслаждаваш на почивката. А келнерите възпитани. Посрещат те на входа. Места имаше винаги. За нас, българите. Винаги ни настаняваха с предимство, а европейците се облизваха отвън. Левът ни бе световна валута, обезпечена със злато. Не признавахме долари, марки и лири.

 

А ти си скиташе където искаш. Тогава норвежците не крадяха децата ни. После почивката свършваше и се прибирахме в града. И тръгвахме на работа. Починали. Щастливи. И работехме с удоволствие. Кой нема да работи с кеф, ако заплатата му е две хилядарки, а три кила бензин два лева. Та не слушай какво ти говорят либерастите и соросоидите! Лъжат. Скапаха всичко. Даже един шипков мармалад на калъпи не могат да направят. А по соца го правехме. И цел свет ни завиждаше.

 

Това е сине! Така живеехме ние. И ти. После сичко се скапа.

 

 

Роси Антов /дивак турлак/

Деда Ванга Нюз – Блог на Роси Антов

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.