Добре дошли в нулевите цени за ВЕИ. Предстоят отрицателни.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Добре дошли в нулевите цени за ВЕИ. Предстоят отрицателни.За да разберете, че започва спасение поединично.

 

Първо ще се спасяват инвеститорите във ВЕИ – депутатите от ДПС и ГЕРБ, за това си гласуваха милиарда във ФСЕС. Чак след това са всички други – НЕК, Булгаргаз, ТЕЦ и накрая потребителите. Пари от ЕС няма – а без тях буфери на прехода няма. За това ще доят бюджета както могат – както направиха с милиарда.

 

Няма и да има пари от ЕК, каквото можаха направиха, пари няма. Цените на електроенергията и на емисиите паднаха и ще падат, защото ЕК се самозастреля със шока от зелените политики, които доведоха до деиндустриализация и срив в потреблението. Понеже не могат да признаят безсилието си и трябва да изберат между посипване на главата с пепел и факта, че Китай ще доставя всичко – просто клекнаха и казаха, че е ОК всичко да се внася. Комбинацията от деиндустриализация и зелени политики е смъртоносна.

 

Ето защо вероятността да има правителство нараства и нищо чудно ББ дори да отстъпи, именно защото предстои срив, чието дъно е трудно да се прогнозира. Тепърва системата ще ражда чудовища- зелените политики ще регресират и ще имат все по-голяма нужда от извънпазарни стимули и намеса от бюджет и регулатори. Първо, цялата система на енергетиката ще премине през сътресения, фалити и хаос – които ще се отразят върху поииците на видимата власт. За да станеш министър на енергетиката скоро ще трябва да бъдеш осъден, тъй като нищо не зависи от теб – назначен си за черна овца и медийна боксова круша. Лостовете са в Парламента и в ЕК, но там са инвеститорите политици в зелена енергетика, които нямат задна скорост за да признаят че са ангажирали страната в Понзи схема.

 

А сега погледнете тази графика и си представете между 10 и 17 часа дълбоко отрицателни цени, и след 19 часа пикове, които засега не са огромни защото се яде от капитализацията на балансиращите активи – включително ТЕЦ, но след като нагълтат вода, ще скочат сериозно. До едно време цените ще бъдат ниски, но след урагана на фалитите токът ще удари тавана.

 

Илиян Василев

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.