Какво виждаме в последните макро данни?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Какво виждаме в последните макро данни?• Реалният ръст на брутния вътрешен продукт в страната през първото тримесечие на 2024 г. е 1,7% на годишна база, след 1,8% и 1,6% съответно през третото и четвъртото тримесечие на 2023 г.

 

• В сравнителен план България не стои толкова зле – видимо над средния годишен ръст в ЕС от 0,4%. Отново Централна и Източна Европа отчита по-висок растеж, като важен нюанс са и добрите данни за „южняците“ Кипър, Испания, Португалия и Италия. Франция има също относително добър растеж от 1,1%, на другия полюс обаче е Германия със спад от 0,2%, недобре се представя и Нидерландия. Умереният оптимизъм е в това да сме по-уверени, че Европа избягва рецесията, но ръстът на БВП, според наскоро публикуваната пролетна прогноза на Европейската комисия, ще бъде едва 1% през 2024 г. и 1,6% през 2025 г.

 

• Стагнацията във водещите европейски икономики и търговски партньори на България се вижда в данните за индустриалното производство и износа от много месеци. Износът на стоки през първото тримесечие на 2024 г. е с 11,1% по-нисък в номинално изражение от реализирания през същия период на 2023 г. Почти огледални са тенденциите в индекса на индустриално производство в преработващата промишленост.

 

• Изчезна „инфлационният бонус“: след пика през есента на 2022 г. първо цените на ключови енергийни ресурси, после на много други суровини, а след това – и на почти всички промишлени стоки на глобалните пазари започнаха да спадат. Бизнесът трябва да смени очакванията си и да се адаптира към (отново) по-ниски цени за продукцията си.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.