Ще оцелеят само тези, които са на фиксирани тарифи

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Ще оцелеят само тези, които са на фиксирани тарифиОтдавна предупреждавам, че този момент неизбежно ще дойде – то е напълно логично и ежедневие на развитите пазари от няколко години – но много „инвеститори“ се оказват изненадани. Съвсем скоро банките ще бъдат най-големите собственици на фотоволтаични централи в България.

 

Забележете, че соларните инвеститори се сблъскват не само с екстремно ниски продажни цени (особено когато АЕЦ Козлодуй работи на пълна мощност), но също и с екстремно високи плащания за балансиране. Това значи, че и оперативно вече търпят загуби – за изплащане на инвестицията изобщо не може да се мисли. Просто неконтролируемите ВЕИ мощности в България силно надвишиха тези, които са в състояние да балансират системата. Това се дължи основно на високи цени на въглеродните квоти, които правят въглищните ТЕЦ неконкурентни + липса на газови мощности + отсъствие на големия ПАВЕЦ.

 

Ще оцелеят само тези, които са на фиксирани тарифи (старите и малките) + тези, които имат някаква форма на договори за изкупуване с фиксирани цени (PPA).

 

В Западна Европа повечето соларни централи са с фиксирани цени на изкупуване през аукциони или чрез договори за разлика. И спокойно си подриват сигурността на системата – до денят Х, в който някъде – най-вероятно в Германия – ще се случи катастрофа. Неслучайно, наскоро Швеция отказа изграждането на нова връзка с германския електроенергиен пазар – никой вече не иска да бъде твърде много скачен с най-големия потенциален източник на проблеми…

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.