Краят на въглищата пак се отлага!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Краят на въглищата пак се отлага!Твърдението, че светът е напът да се отърве от „мръсните“ въглища като базов енергиен източник, е толкова често срещано – особено сред „амбициозните ангажименти“ на политиците – че отдавна се приема за неоспорим факт. Разминаването му с реалността обаче е шокираща. Ето няколко факта, извадени от последните два доклада, публикувани през месец юни – World Energy Investment на International Energy Agency и Statistical Review of World Energy на Energy Institute.

 

1. През 2023 г. въглищата продължават да осигуряват 35% от електричеството в света – много повече от всеки друг енергиен източник. Техният дял в миксовете на някои страни даже расте – случайно или не, това са страни, които показват изключителен икономически и енергиен ръст като Индия, Индонезия, Виетнам и т.н.

2. През 2023 г. добивът на въглища е достигнал рекордните 179 EJ, тоест отчита скок от 3% спрямо 2022 г. Китай осигурява почти 52%, следван от Индия (9,3%) и Индонезия (8,8%). Годишните ръстове на добива в последните две страни са смразяващи – съответно +11,3% и +12,8%!

3. През 2023 г. потреблението достига 164 EJ (+1,6%) като Китай и Индия осигуряват съответно 56% и 13,4% от него. Ръстовете на потребление там също се запазват – съответно +4% и +9,8%!

4. През 2023 г. окончателните инвестиционни решения за изграждане на нови въглищни ТЕЦ надхвърлиха 50 GW. Това е рекорд след Парижкото споразумение от 2015 г. и представлява увеличение с 2,5 пъти в сравнение с минимума от 2019 г. Припомням, че тогава речите и разходките на Грета и сие доведоха до повсеместни политически клетви за „незабавен край на въглищата“.

5. През 2024 г. общите инвестиции във въглища – добив, транспортиране, съхранение, ТЕЦ – ще достигнат 160 милиарда долара. Това е връщане към рекордните нива от периода 2010-2012 г.

 

Краят на въглищата пак се отлага!

На фона на всичко това упоритите опити на Европейския съюз да се отърве от въглищата изглеждат доста смешни. През 2023 г. тук се добиват само 1,8% и се потребяват само 3,3% от въглищата в света. Въпреки неимоверните усилия нито една европейска страна, чиято електроенергийна система зависи от въглища, не успява да се отърве напълно от тях. Даже напротив, наскоро правителството в Германия бе принудено да плаща повече и удвои разполагаемия капацитет от въглищни ТЕЦ в страната, за да гарантира стабилността на мрежата.

 

Краят на въглищата пак се отлага!

Това е положението и то няма как да се промени със силата на утопичните желания.

Разбира се, нищо от написаното не трябва да се приема като препоръка за инвестиции.

 

Краят на въглищата пак се отлага!

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.