Ивайло Дражев, Румен Овчаров и Младен Червеняков с нечисти апетити в Приморско?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Реститут от Царево подозира президентски лобизъм в „подмасовата“ приватизация на профсъюзен имот

Атракция от 41 декара – само на ръка разстояние от бреговата ивица на чаровното Приморско, се оказва поредният епизод от туристическото шоу „Бетонирай българското Черноморие“. И от серията пунически войни между наследници на текезарски земи и „извънземни“ пришълци с власт и пари. Обектът е неразделна част от почивната станция „Черноморка“ (и по-точно нейният обширен двор), бивша собственост на някогашните социалистически профсъюзи, дадена в наследство на НОИ, барабар с още над 600 подобни бази в цялата страна.   Прякото управление на тези имоти се осъществява от поделението на осигурителния институт – „Профилактика, рехабилитация и отдих“ (ПРО) ЕАД. Както се казва „за протокола“ е важно да се отбележи, че повечето от тях са вкарани в капитала на дружеството без какъвто и да е акт за собственост – ни държавна, камо ли общинска. И тъкмо оттук започва бозата.   През далечната вече 1994 г. над 20 декара от въпросния двор на „Черноморка“ са върнати по надлежния ред, със съответните нотариални документи, на 15-тина местни фамилии, в качеството им на наследници на бивши собственици на земеделски земи. ПРО ЕАД обаче не допуска реститутите да влязат във владение и те повеждат дълга съдебна битка с дружеството. Междувременно през май 2000 г. тогавашният шеф на фирмата Валентин Първанов, който през 2003 г. стана зам.-министър на икономиката в екипа на Лидия Шулева, отдава под наем почивната база на „Търговска къща“, собственост на небеизвестния бизнесмен, футболен деец и кандидат-депутат Ивайло Дражев. На 3 юли 2001 г. пък на бял свят се появява нотариален акт за частна държавна собственост на 24 парцела в Приморско, включително и на този на „Черноморка“. Въпреки че за имота нотариални актове отдавна са издадени на реститутите. Интересното е, че документът от 3 юли 2001 г. носи подписа на тогавашния областен управител на Бургас и лидер на СДС в региона Васил Камберов, чиято фирма „К и К“ в момента… стопанисва почивна база „Черноморка“. А в хода на съдебната сага, в която участват и ощетените наследници, и община Приморско, фигурира решение на съда в Царево от 12 януари 2007 г., с което фамозния акт от 3 юли 2001 г. е обявен за недействителен и невалиден. В царевската прокуратура се води и дознание срещу „неизвестен извършител“ за представяне на документ с невярно съдържание – скицата, на базата на която е издаден невалидният акт за държавна собственост на апетитните терени. Последна дума по драмата се очаква от петчленен състав на Върховния касационен съд.

Отделно съдебни дела водят и адвокатите на ПРО ЕАД срещу наемателя на почивна база „Черноморка“. Според тях реалният „квартирант“ всъщност била фирмата „Булгарконтрол“. Изобщо куче влачи рейс.
А опитвайки се да даде гласност на тия странни събития гражданинът Григор Янакиев, който е един от наследниците на терена в Приморско, е изпратил до „Форумът“ едно прелюбопитно писмо, адресирано – явно не за първи път, до… самия държавен глава Георги Първанов. В посланието се казва следното:

По преписка № 9401 дело № 719 / 14.02.2002г. на Администрация на президентството;

Преписка № 6773 от 14.05.2002г. на Главния Прокурор;

Повторно Ви питам Г-н Президент дали имате роднинска връзка с бившия директор на ПРО – НОИ, Валентин Първанов с оглед конфликт на интереси.

През пролетта на 2001г. Ивайло Дражев, в двора на почивната станция „Черноморка” – гр. Приморско и в присъствието на бившия зам.-областен управител на Бургас Георги Киров заяви, че станцията се приватизира от група, в която участват и „големи” хора от София.

По–късно научих, че Дражев е приятел и съдружник в бизнес дела в Бургаска област с Младен Червеняков от БСП. Тази есен информирано лице – първа ръка, сподели с мен, че в групата приватизатори на „Черноморка” е и Румен Овчаров, а там където са двамата третият сте Вие г-н Президент.

В края на септември 2004 г. Червеняков и Овчаров проведоха предизборна среща с обществеността в салона на Кметството – гр. Елин Пелин. Попитах Червеняков какво прави със съдружника си Дражев в бащинията ми – дворно място, находящо се в двора на почивна станция „Черноморка”. Червеняков се смути, бутна Овчаров и двамата тихомълком напуснаха залата, като прекратиха току-що започналата среща.

В следствие на престъпните посегателства от страна на групата бяхме въвлечени в съдебни разпри. В процеса на съдебното противопоставяне между нас собствениците, ПРО – като недоказан собственик, поради липса на автентични документи и бандата ползватели (наематели) се доказа едно твърдение: във всички пространства на правния мир в страната ни тече информация, че съдиите са назначавани на квотен принцип от партийните централи. Това обстоятелство само по себе си доказва първо, че те са зависими от своите работодатели и им е предоставена възможността за корупция в неограничен мащаб. По тази причина аз няма да коментирам, но ще препоръчам да се обсъдят решенията на Бургаския окръжен съд и Решенията на ВКС по дело № 2406/2005г. и противоречията в тях. Повторното гледане във ВКС на същото дело подмина факта за анулирането акта за Държавна собственост под № 2198/03.07.2001г. от страна на Царевски Районен съд с Решение по гр.дело №164/2006г., влязло в законна сила на 13.10.2007г. Акта е обявен за недействителен поради: „Престъпно обстоятелство по чл.308, ал.1 от НК.”

Повторното решение на ВКС е в пълна противоположност на същия съд, като признава собствеността за Държавна, въпреки отсъствието на Държавата като правен субект в казуса. Създаден е правен прецедент. Има наличие на „Ничия собственост”, при доказани неоспорими по силата на документите си собственици.

Всичкото това е възможно и се получава благодарение на едно самопридобито от Вас политиците и магистратите право – „правен имунитет”. Популярният прочит на това понятие гласи: „невменяем по служба”.

Затова сигурно е излязла притчата „Докато лудите се налудуват …”

Към днешна дата Дражев, вече с участието и на Камберов, продължава да произвежда документи с невярно съдържание и да се стреми да се сдобие по престъпен начин и със сградите на ПРО и със нашата частна и общинска собственост. Всички знаем, че без покровителство „от горе” този човек освен за описаните тук престъпления отдавна би трябвало да изтърпява присъда за извършеното от него убийство на млада семейна двойка с личния си автомобил. Това не се получава, защото е необходим да открадне имотите ни не само за себе си и Камберов. А прокуратурата ….

Правен и държавен батак.

Настоявам, в правото съм си да получа държавна защита за себе си и останалите собственици на имоти за опазване на тяхната неприкосновеност, съгласно Конституцията, правото, истината и морала.

Чакам Вашия отговор.

Григор Янакиев

22.04.2009г.

гр. Елин Пелин

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.