Защо министър Дянков удари рамо на най-едрите акули в бизнеса с петролни продукти

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

С изумление прочетох информациите в българската преса в началото на миналата седмица, че финансовият министър Симеон Дянков е издал наредба, съгласно която от 1 октомври търговците на горива трябва да се отчитат ежедневно за реализираните обороти от течни горива в бензиностанциите си. Цитирам:
„Механизмът на ежедневно електронно отчитане ще направи невъзможно манипулирането на данни от недобросъвестните търговци и ще повиши възможността за извършване на рисков анализ от страна на данъчната администрация“, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.“ 
Според мен това от една страна е положителна стъпка, тъй като ще се пресече доста от нелегалната търговия с горива и продаването на бензин без документи за произхода и качеството му. От друга обаче, с изваждането на светло на нелегалната търговия с течни горива ще се закрият именно сивите бензиностанции, за да останат „на светло“ големите вериги като Shell, OMV, Petrol, Lukoil и т.н.   Тоест те пак за джоба и пазара на Вальо Златев ще работят, при това съвсем законосъобразно и целесъобразно – самата държава му разчиства пътя. Ще останат само най-едрите акули в бизнеса, а впоследствие Златев много лесно ще може да ги разчисти и да стане пълен монополист на пазара, тъй като за момента е само полу-монополист. Освен това, ако се направи финансов анализ, за да се изведе корелационната зависимост между цената на петрола в EUR и цените на горивата в BGN, ще се открои много ясно тенденцията на оскъпяване на крайния продукт у нас, дължаща се на полумонополните права върху този бизнес в България. Факт е, че в момента USD е в силно неблагоприятна позиция спрямо EUR – цената на 1 барел суров петрол падна с цели 5 USD – обаче до колкото имам спомени, това по никакъв начин не беше отразено в цените на крайните продукти у нас. Не съм шофьор, нямам шофьорска книжка и поради тази причина не купувам бензин, но следя коментарите на баща ми, когато зарежда колата си и знам от него, че нито бензинът, нито нафтата са поевтинели в България въпреки драматичните спадове на международните пазари.


Уточнение на „Форумът“: Това мнение на нашата читателка от Германия всъщност се оказа провокирано от появилите се в медиите информации, че новият премиер на България Бойко Борисов, толерирал свой „спонсор“ – един от спряганите за олигарси голям бизнесмен в страната – Валентин Златев. И другата причина – гръмналият в края на август скандал за имотни измами, една от които за малко не „ужили“ не кой да е, а бащата на споменатия от Диляна Иванова собственик на бургаската рафинерия Валентин Златев – Васил Златев (кмет на Правец по времето на плановата икономика). В нелицеприятния случай около осуетената незаконна продажба на имота в най-скъпата част на столицата – Докторската градина, бе замесена и кантората на бившата нотариуска от Монтана и сегашна депутатка от ГЕРБ, и председателка на правната парламентарна комисия – Искра Фидосова. А Диляна ни разказа как преди три години за апетитния имот е имало друг кандидат – освен мега компанията „Агрохолд“ на Златев-баща, как е издирвала в Америка законните наследници… Защо не се е осъществила сделката, какви са съмненията на Диляна – доколко чисти или не, са били интересите на довчерашния кмет на София и днешен премиер Бойко Борисов, както и на предходника му Стефан Софиянски, към съдбата на тази изключителна архитектурна забележителност на столицата на ул. „Сан Стефано“ № 6? Пък каква е действително ролята на депутатката-нотаруска Искра Фидосова в цялата тая боза – един Господ знае. Може би и Бойко Борисов.
Очаквайте продължение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.