За незаконно задържане може да се жалвате в ЕСПЧ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
ВЪПРОС: Искам да подам жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Как трябва да постъпя?
Славка Драгиева, Стара Загора

ОТГОВОР: Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е основан през 1959 г. Състои се от определен брой съдии, равен на броя на договарящите страни. Те се избират от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за срок от шест години. Съдиите заседават лично от свое име и не представляват нито една държава. Всеки, който се смята за „жертва“ на нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (Конвенцията), изготвена от Съвета на Европа и влязла в сила през септември 1953 г., може да се жалва пред ЕСПЧ.
Преди да подадете жалба до ЕСПЧ е добре да предприемете всички мерки и средства да защитите правата си у нас. По съдебен ред това означава, знаете, да водите съдебно дело до окончателното му решаване от последната инстанция.
До ЕСПЧ се подава заявление за жалба в срок от шест месецаот датата на решението на последната съдебна инстанция, т.е. когато решението на нашия съд е влязло в сила. След този срок заявлението ви няма да бъде прието в ЕСПЧ.
Жалбата трябва да се отнася до нарушаване на някои от правата, предвидени в Конвенцията. Например:
– незаконно задържане;
– мъчения и унизително отношениее към затворници;
– неприкосновеност на личния и семейния живот, на дома и кореспонденцията;
– ограничаване на правото да се изразява мнение или да се разпространява и получава информация;
Не може да се подава жалба срещу нарушаването на друг акт, освен на Конвенцията.
Жалбоподателят трябва да изпрати писмо до ЕСПЧ, в което ясно и точно е описал за какво се жалва. От ЕСПЧ той ще получи заявление по образец, което трябва да попълни на английски или на френски език. Може и направо да попълни и изпрати заявлението, ако разполага с неговия образец. Ако заявлението бъде изпратено по факс, задължително трябва да пратите по пощата и негово копие.
Адресът за контакт с ЕСПЧ е:
The Registrar
European Court of Human Rights
Coucil of Europe
F-67075 Strasbourg Cedex
Но, за да бъдете напълно сигурна в точното спазване на цялата процедура, най-добре е да наемете адвокат, който води дела в ЕСПЧ.

Антон Малчев, юрист

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.