В момента съм в отпуск за отглеждане на дете…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
ВЪПРОС: В момента съм в отпуск за отглеждане на дете, но работодателят ми не ми плаща осигуровките всеки месец. Поради тази причина не ми изплащат майчинството. Какво мога да направя за да ми бъдат изплащани осигуровките всеки месец?
Maq

ОТГОВОР:

От така поставеният въпрос не става ясно в какъв отпуск сте, т.е. отпуск поради бременност и раждане или отпуск за отглеждане на дете до навършване на две годишна възраст?

Ако сте в отпуск поради бременност и раждане трябва да отговаряте на следните изисквания, за да получите парично обезщетение, а именно: Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Т.е работодателят Ви трябва да Ви е осигурявал за този осигурен социален рис в продължение на 12 календарни месеца. Практически няма значение дали реално са внасяни, тъй като те са удържани от Вашата заплата и законът вменява като задължение на работодателя да ги внася в НАП. Ако той не е сторил това органите на НАП ще си търсят парите от него, но няма да Ви бъдат прекъснати осигурителните права, т.е. ще имате право на обезщетение.

Обезщетението, което сега трябва да получавате е в размер на: 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.

На следващо място държа да отбележа, че ако ползвате този отпуск за Вашия работодател не съществува задължение да внася осигурителни вноски докато сте в отпуск. Той е трябвало да внесе осигурителна вноска само за месеца, които сте била последно на работа, след това задължението за него ще възникне отново след като се върнете на работа.

За пълнота на изложението ще посоча колко време е отпускът поради бременност и раждане, а именно: Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.

Ако пък компетентните органи на НОИ смятат, че работодателят Ви е длъжен да внася осигуровки всеки месец, въпреки че използвате този вид отпуск, то по мое мнение те не са прави, тъй като при прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50 КСО. В този смисъл и нормата на чл. 52 КСО.

Николай Баташки, адвокат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.