Първото увеличение на цената на електроенергия за тази година ВЕЧЕ Е ФАКТ!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Първото увеличение на цената на електроенергия за тази година ВЕЧЕ Е ФАКТ!От поне два месеца, увеличението е от приблизително 1%

Започнахме да плащаме увеличенията на такса „дисбаланс“ през цената на тока. За УВЕЛИЧЕНИЕТО на тази такса във фактурите ни – никой не ни информира.

Считано от месец април/при мен от 11 април 2015 г./ потребителите на електрическа енергия усетиха /ако не са – лошо/, последиците от взетото решение от ДКЕВР /сега КЕВР/ да включи във фактурите на електроснабдителните дружества, компонента „Балансиране на електроенергийната система на снабдяване“. Решението е влязло в сила от 1 юли 2014 г.

 

От април 2015 г. цената на тази компонента е скочила от 0.00256 лв. за кВтч. на 0.00409 лв. за кВтч. /в случая за клиенти на ЧЕЗ/.
Увеличението на тази компонента е 59.77%. Без да сме информирани /просто защото така е записано в някоя наредба за формиране на крайната цена на електроенергията/.

 

При едно средно минимално потребление от 300 кВтч. месечно, увеличението върху крайната сметка е приблизително 1% (0.96% ако трябва да съм прецизен). Ако потреблението е по-високо? …. е всеки може да смята сам. Вторично, това увеличение ще повлияе на всички сметки, които плащаме в рамките на блоковете в които живеем. Осветление, асансьори, системи за сигурност…и т.н. и т.н.

Иначе казано, за тази година… цената на електроенергията Е ВЕЧЕ ВДИГНАТА с 1%. Общо взето без да разберем! Само след по-малко от седмица може да последва и второ увеличение…

 

Самото основание:

От 1 юли 2014 г.,с решение на ДКЕВР № Ц-12 от 30.06.2014, се въвежда цена за балансиране на регулирания пазар за цяла България. Това е съществена стъпка към пълната либерализация на търговията с електрическа енергия и въвежда еднакви принципи за заплащане на балансираща енергия от всички клиенти, независимо от пазарния сегмент към който принадлежат.

 

Балансирането на електроенергийния пазар изисква от Крайните снабдители, в това число и от „ЧЕЗ Електро България“ АД да прогнозират ежедневно почасовото потребление на своите клиенти за следващия ден и да предават тези прогнози на ЕСО.

Разликите между прогнозираното и реалното потребление формират дебаланс в системата, който се контролира и отчита от ЕСО. Разходите за компенсирането на този небаланс се заплащат на ЕСО от всички потребители, като част от цената.

 

Крайните снабдители и разпределителните дружества, в това число и дружествата от ЧЕЗ, имат задължението да фактурират на клиентите си цена балансиране и да превеждат приходите от тази цена на ЕСО, без да формират какъвто и да е финансов резултат, по начина по който това се прилага с цените за достъп и пренос през преносната мрежа, приходите от които също директно се превеждат на ЕСО.

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.