СТИГА ДЕМАГОГИЯ!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ИЗПУШИХА МИ БУШОНИТЕ – ЗАРАДИ АКЦИЗИТЕ И УДОБНАТА ИЗТРИВАЛКА „МЕЖДУНАРОДНИ ПАЗАРНИ ЦЕНИ“!

Накои, все още живи, от онова вече сравнително далечно поколение, вероятно си спомнят Вълко-Червенковата демагогия. „Вождът“ беше измислил да налага „данък крава“ – от всяка крава по определено количество мляко, включително и от яловите крави! Естествено, оправданието за тоя налог беше „социалистически-благородно“ – да има мляко за народа, да се увеличава млеконадоя, да се разраства социалистическото текезесарско животновъдство и т.н. А резултатът беше далеч по-прост – хората изклаха яловите крави! Да не са луди да дават налог мляко за ялова крава, я! 

В по-нови времена „бащицата“ Тато периодично ни сюрпризираше с „корекция на цените“. Макар че срамежливо се премълчаваше в каква посока е корекцията, хората я изпитваха на гърба си чрез увеличаването на всичко – от хляба до телевизорите. За по-скъпите и луксозни стоки – да не говорим! Но се намираха и някои по-ербаб люде и не пропускаха да се „отблагодарят“ за „бащинските грижи“ – посред нощ проникване в хлебопродавниците и на мястото на самуните – поставяне на пити кравешки лайна. 

За периода на „първоначалното натрупване на капитала на демокрацията“ – просто не ми се говори, пък и повечето сме съвременници на „Лукановата зима“ и на „Вид(ен)овден“. Поголовното нарастване за една нощ на пастата за зъби от 26 стотинки на 2.10 лв непременно се обясняваше с грижа за зъбния статус на населението, а Виденовата пенсия от 3 долара месечно – с грижа за дълголетието на пенсионерите! Така де – няма само черните негри-пенсионери с пенсия 3 долара на час да имат снежно.бели зъби! Абе то и на нашенските пенсионери от фасадната демокрация и на тамошните – в тяхната си, сигурно отдавна са били изпадали зъбите, но там поне има някакво прилично здравно осигуряване, а не като при нас – една пломба да е цяла заплата, а изкуствено чене – годишна! Но това не пречеше нашенци – и през зъби, и без зъби – да псуват управниците.

Но сега думата ми е не за белите зъби, а за жълто-кафявите такива, оцветени от тоя вековен вреден навик – тютюнопушенето, натресен ни за наказание пак от някакви индианци или негри (историята твърди точно обратното – ние, белите, сме им го натресли тоя порок, ама нейсе).
Та кой ли управник – от застойните тоталитарни времена, та чак до съвременните демократи – не се опита успешно да вдигне по някаква странна периодика цените на цигарите! И с някакви много странни, направо демагогски обяснения! И сега веднага соцносталгиците ще ме разпънат: „Да, бе! Ама при Тошо имаше филтрови цигари за 60 стотинки, а сега са петкратно по-скъпи!“ Вярно е, да не си кривя душата, но пък сега имаме свобода! Свобода, например, да отидеш на два-три скока до Гърция и да си купиш и по-евтини, и по-хубави цигари! Или поне да чакаш контрабандата от там и да си ги купиш същите направо тук – и пак по-евтино от нашенските! А ако нещо много ти вредят тия цигари (ама продължаваш да си ги пушиш!), пътьом по същите канали можеш да се снабдиш и с лекарства – и те по-евтини от официално продаваните у нас. (Запознати казват, че далаверата с цигари и лекарства била по-доходоносна от тая с наркотиците, при това – далеч по-малко опасна!)

Но ето – капичнахме Жан (а аз да се изфукам – имам малък принос за това!), всички си мислехме: „Край на демагогията!“, но се насадихме на Муравей Радев! Тоя знаменит мъж измисли знаменита формула: „хем вдигам цените на цигарите, хем вместо по 20 броя в кутия – ще има с една по-малко!“. Да бе – хем здравословно, хем икономично! Пушиш една кутия по-малко от скъпите цигари, пушиш една цигара от всяка кутия по-малко! За тая знаменита формула народът награди Муравей с епиграмата:

За безумната формула
на таз далавера –
благословията чудодейна
от ученика и пенсионера:
„Майна ти муравейна!“

Но – както пак народът е казал – лошият пример е заразителен! И муравейната формула беше приложена в наши дни. С няколко стотинки по-евтини от аналозите си, но вече „Мелник“ са с по 19 цигари в пакет! Пък кой видял, видял какво пише на кутията! Важно е да се спести някоя стотинка и няколко кубика дим. Хем здравословно, хем икономично!
И нищо, че Муравей отиде там, дето го праща епиграмата, наследниците му се престараха даже повече от него! Милен Велчев дори изпреварващо на изискванията на ЕС рязко вдигна акциза на цигарите – така де, народът да свиква, а не после да му дойде изнанагорно! Със същото йезуитско оправдание впоследствие и ексикономическият министър Р. Овч. с четири години предсрочно прекрати договора за руския газ и подписа нов, резултатите от който сега ни излизат през едни деликатни анатомични части. Но да се върнем на „отровно-димящата“ тема. През 2006 г. акцизът се вдигна от 19 на 39 евро за 1000 цигари. И поводът пак беше благовиден – здравето на нацията и борбата с контрабандата, гарниран пак с изисквания на ЕС.

И доживяхме, Господи! Финансовият министър на гражданите за европейско развитие на България преди ден ни ощастливи с невероятно здравословна и икономически изгодна новина! Вицепремиерът от правителството но ГЕРБ, наминал към Гьотеборг за участие в годишната среща на икономическите и финансови министри от ЕС, от там, вероятно за да направи впечатление на колегите си, в ефир оповести на целокупния ни народ, а не само на гражданите, дето са дали гласа си за европейско развитие, че от 52 евро акцизът скача на 76 евро за 1000 цигари – при това пак изпреварващо спрямо изискванията на ЕС. С други думи – чака ни средно-горе-долу-общо взето 5 лв. за 20 цигари в кутия (ако министър Дянков тотално не приложи муравейната и наследената от Муравей 19-броична формула!)
И за да бъде демагогията пълна, министър Дянков, гузен-негонен, се мотивира, че основната цел не е в изпостялата ни хазна да влязат допълнително 226 милиона лева, а да се намали броят на пушачите в България. Дали първото ще стане – един Бог знае, но второто е сигурно! Щото току-що се чу и гласът на премиера Борисов (няма как да не даде едно рамо на собственото си вице), че той, премиерът, пушел даже повече от необходимото, но дава клетвено обещание – след увеличението да откаже, или поне да намали, цигарите! Е, със скромната му премиерска заплата може и да не рече г-н Борисов да изпълни клетвата си (заслужава си да се проследи изпълнението на предишните му клетви, заклинания и обещания), но ние, дето едва устискваме на монополисти и концесионери, дори и без клетви ще се наложи да откажем цигарите. Което, по всички разчети на министър Дянков ще се отрази благотворно върху общественото здраве! Т.е. – върху здравето на обществото като цяло и върху всеки негов индивид – бил или не бил пушач! Особено – на индивидчета около и под 13 години, защото, според министър Дянков „48% от децата пропушват преди да навършат 13 годишна възраст“. Откъдето вицето явно прави сметката си, че по-високите цени на цигарите ще карат родителите да се бъркат за повече пари за цигари на децата си, а те, родителите, може и да не са съгласни и така повече ще бият децата си – сиреч, ще ги възпитават в здрав финансово-потребителски дух. А пък тия дечица, дето са по-упорити и продължават да пушат, ще продължават да пълнят хазната, все е кяр! Особено след като бяха им отказани законодателно мазните банички като нездравословни в ученическите лавки, та се налага те да отскачат отсреща зад ъгъла. Тъкмо там и да дръпнат по един фас!
Освен реакцията на обикновените пушачи, обаче, интересна е и реакцията на производителите на български цигари – дали и те така възторжено посрещат новината, снесена им изневиделица от министър Дянков. Без да имам личен интерес в тютюневия бизнес и без да се правя на тютюнев експерт, мога да прогнозирам, че вдигането на акциза ще има за последици:

– Увеличаване трафика на контрабандата
– Увеличаване пазарния дял на чуждестранните производители
– Намаляване на производството и пласмента на родния производител

По първия пункт министър Дянков заявява желание да се пребори чрез подвластните му механизми. Дано оживеем – ще видим!
По втория пункт министър Дянков не взема отношение, но е изначално ясно, че търговците ще предпочетат вносните пред българските цигари, ако са по-евтини (ако не някой друг, то поне моя милост отдавана е проявил точно такова предпочитание в качеството си на индивидуален консуматор ).
По третия пункт министър Дянков заявява: „Проблемите на Бугартабак ме вълнуват малко“. Може и да е прав за себе си, но със сигурност това не е така за армията тютюнопроизводители и производители на тютюневи изделия, които със своя труд изкарват прехраната си. И е доста демагогски, та и неморално, да се противопоставят едни хора на други, уж в името на „здравето на населението“.
Впрочем, по данни от медиите по тези три пункта се изказа и изпълнителният директор на „Булгартабак холдинг“ Иван Биларев. Според него по социологически проучвания контрабандата в момента се движи между 26 и 30 %. И още: „Рязкото покачване на акциза няма как да не доведе до нова загуба на пазарен дял“. И обезпокоителното от вероятното увеличаване пазарния дял на чуждестранните производители у нас и извън нас: „Там е много по-сложно, защото са много пазари, а всеки сам по себе си е специфичен и силно конкурентен“. Но накрая г-н Биларев бодряшки възкликва: „Хубавото е, че в известна степен ръстът на експорта компенсира загубата на пазарен дял, който имаме в страната“. Лично аз, без да влизам в подробностите на противоречиата, дълбоко се съмнявам както в ръста на експорта (по казаните от самия г-н Биларев причини), така и в самото съществуване под сегашната форма на „Булгартабак холдинг“, тъкмо поради намалените обеми на производство и пласмент. Които обеми могат да се свият дотолкова, че да минимизират продажната цена на компанията при следващата, кой знае колко пъти подред готвена, нейна приватизация. А когато и както тя се превърне във факт, неминуемо ще се задават въпросите:

– Кому и защо за толкова малко се продаде „Булгартабак“ (съвсем аналогично на БТК, нали?)
– Новият собственик – който и да е – ще реанимира ли родното производство или съвсем ще го затрие в полза на чуждестранно производство?
– Дали на новия собственик – наш или чужд – ще бъде икономически изгодно свиването на пазарния дял на тютюневите изделия у нас поради високи акцизи, уж в името на „здравето на нацията“?

Или всичките тия приказки за „здравето на нацията“ не са си чиста демагогия?
Ако последното е вярно – виж началото с кратката историческа справка как здраво реагира народа на грижите за здравето си. Или ако не реагира по точно същия начин, понеже вече сме граждани за европейско развитие на България, дали през зъби или без зъби няма да промърмори:

СТИГА ДЕМАГОГИЯ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.