Що е то „креативна“ порнография – Сметна палата, или Футбол по български?!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

(Всякакви фриволни аналози между словосъчетанията „френски корвети“ и „МО-ревизори“ са „гнусна инсинуация“)

Отговорът на деликатния въпрос знаят двама BG-титуляри в неофициалното състезание за местния приз „Кой ми разкраси гащите“. За номинирания по спортната тема виден юрист и бизнесмен в момента уж умува прокурорско-полицейско жури. А за очерталия се фаворит по финансово-счетоводната – поне засега рефери не са посочени. Въпреки, че определен интерес към нея ще-не ще прояви не кой да е, а премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на актуален въпрос на 16 октомври по време на традиционния петъчен парламентарен контрол.     В началото на месеца пък, запознавайки се със смущаващите ревизионни „практики“ на Сметната палата (оглавявана от бившия НДСВ-депутат Валери Димитров, преди това ключова фигура в ръководството на БНБ), председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси – Менда Стоянова, с пълно основание и дълбоко възмутена от скандалния „приет-неприет“ одит за бюджетните разходи на Министерския съвет (МС), публично заяви, че регламентацията, както за работата на Сметната палата, така и за избора на управленците й, хич не е читава.   И още – че цялата тая еквилибристика плаче за як законов ремонт. Дали обаче някой важен фактор в държавата няма да рече „сус“ на безспорно професионалните умозаключения на Менда и да се окаже, че тя „неподготвена“ се е изцепила – предстои да разберем. 
Сега обаче накратко да припомним от какво бе предизвикана реакцията й, респективно и какъв бе всъщност поводът за споменатата петъчна парламентарна изява на премиера. На 20 август по искане на министър-председателя Борисов Народното събрание възложи на Сметната палата да извърши извънредна финансова проверка на Министерския съвет за времето от началото на 2008-ма до юли 2009 година. В хода на одита бяха открити груби нарушения на финансовата дисциплина и скандални договори, сключени от най-важната институция в държавата. За беда лъсна още по-скандалния факт, че шефът на нашата Сметна палата Валери Димитров „без резерви“ е заверил един предишен, но планов одит на Министерския съвет – за периода 2007-2008 г. , чиито констатации драстично се разминават с тези на новата „черезвичайна“ проверка, инициирана от бат Бойко!?
За свое оправдание г-н Димитров обяви, че бил подведен да подпише първия доклад, явно предоверявайки се на ръководителката на екипа, извършил плановата ревизия, членката на Управителния съвет на Сметната палата от квотата на ДПС – Ерджан Алкова. В крайна сметка след дъжд качулка той се „сети“ да откаже заверка на финансовия отчет на МС за миналата година. Та именно тая циркова ситуация стана обект на парламентарния контрол. Депутатите от ДСБ Иван Костов и Веселин Методиев поискаха от премиера Бойко Борисов да каже какви мерки ще предприеме по отношение на „нецелесъобразните“ едри харчлъци, направени за сметка на данъкоплатците от Сергей-Станишевата администрация. Но… някак си „по перваза“ се изсулиха действията, или бездействията на одитор номер едно – Валери Димитров. А за съжаление, както научи „Форумът“, гафът с МС съвсем не е прецедент в професионалното житие-битие на председателя на Сметната палата.
В началото на 2007 г. по сигнали на спецслужбите за съмнения за крупни нарушения при продажбата и заменките на имоти, собственост на Министерство на отбраната (МО), Сметната палата започва проверка на всички разпоредителни сделки с недвижими имоти, извършени от тогавашната, подопечна на силовото ведомство Изпълнителна агенция „Държавна собственост“, добила по-широка популярност с прозвището „Агенция Кражби-Продажби“. До септември 2005 г. неин шеф е Иван Гаврилов, който – вероятно заради някакви заслуги към ДПС, става зам.-министър на оглавилия през август същата година МО – Веселин Близнаков от НДСВ, получил поста в резултат на разпределението на властовия покер между тройната коалиция.
Овакантеното място в „Кражби продажби“ на издигналия се в йерархията Гаврилов заема Цако Панталеев. И тъкмо на него се пада малшансът в ръководената от него агенция да тръгне споменатата вече ревизия на Сметната палата. А пък прекият извършител на заподозрените в нечистоплътност военни сделки се оказва подчинената на Цако дирекция „Недвижими имоти“, начело на която към оня момент е небезизвестният в телевизионните среди (а и не само там) бивш икономически директор на БНТ Тома Иванов.
Може и да е досадно да се изреждат всичките тия имена, позиции и прочие „подробности от пейзажа“, но нали драги читатели на „Форумът“, ви е позната баналната истина, че… „Дяволът е в подробностите“.
А след тях се връщаме на главното – одита върху дейността на всички тия все „убави хора“. Както бе посочено, в началото на 2007-ма той е възложен на Сметната палата, а с ревизията се заема екип на Кольо Бунков, член на УС на палата от квотата на БСП. Хич и не си помисляйте, че с отбелязването на тази поредна „подробност“ целим да издигнем имиджа на колабиращата столетница. Напротив – и тя, като останалите трипартийни „валета“ от колодата „Сметна палата“, се оказва че е играла за „убавите хора“, а нейният човек… губи. Защо ли – при положение, че още през 2004 г. се разбра, че си е повече от абсолютно „свой“ – агент на VІ-то на ДС?!!
А забележете какво се случва. Докладът на екипа „Бунков“ е завършен през пролетта на 2007 г. и представен за приемане на УС на палатата. И тогава настъпва драмата. Най-изненадващо, въпреки стряскащата фактология за далаверите в МО, засечени от ревизорите, срещу констатациите им скача председателят на Сметната палата Валери Димитров. Дали защото се уличават подчинени на неговия НДСВ-съпартиец – министър Близнаков – Господ знае. Във всеки случай здраво рамо на Димитров удря и ДПС-човекът в управата на палатата. Докладът е отхвърлен. Бунков, който е оставил зад гърба си дългогодишен стаж в Министерството на финансите, не успява да преглътне това абсолютно неаргументирано отхвърляне на фактите и… просто си подал оставката. Запознати твърдят, че омерзен той го е сторил по телефона, не искал никого да вижда… Година и половина по-късно Кольо получава масиран инфаркт и умира. Такава се оказва „наградата“ му за „Безкомпромисно ревизорско поведение“. А може би и Божия – за други – спестени от БСП-БКП стари „ДС-заслуги“, за които обаче партията-майка нищо не каза.
Важното е, че в новите времена неудобният си отива, неудобният доклад, дето е подписал е смачкан. Но… спецслужбите продължават да ровят и през есента на 2007 г. – вероятно колкото и да му е било неприятно на тогавашния отбранителен министър Близнаков, той принудително възлага аналогична на Бунковата проверка и на своите си ревизори – вътрешноведомствените. За зла беда и техните ревизии потвърждават данните, посочени в одита, пратен от Валери Димитиров и съратници в кошчето. Чак пък през пролетта на 2008 г. с тая информация започва да се „запознава“ и Военна прокуратура. Тя обаче се размотава достатъчно дълго и необходимо (дали някому) с „четенето“. И най-забавното е, че след парламентарните избори през лятото на 2009-та, военните магистрати се „сещат“ да прехвърлят брадясалите папки с документи в ДАНС, чието бъдеще вече се очертава твърде неясно. Смех.
Междувременно двамата възлови играчи в ревизорската сага – бившият отговорник за конкретните съмнителни сделки с военните имоти – Тома Иванов, пак е приютен под крилото на държавно бюджетираната БНТ (само че този път не като икономически, а като отговорник по техническите й въпроси). Колкото до другия, призван да одитира разходите на парите на данъкоплатците – г-н Валери Димитров, той също отново е в ролята на ни чул, ни видял. За военните далавери – покойният Бунков няма как да говори, а за тези на Министерския съвет – подвелата Валери Димитров депесарка Ерджан Алкова – мълчи. Като поредната от РЕМС. Но интересното е, че и никой не я пита що го прави аджеба…. От любовта към единия гол секс, или заради пълнежа на „креативната“ политико-икономическа порнография у нас?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.