Петък, пазарен ден

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Оптимистът Дянков

Ние сме най-добре в Европейския съюз, нашият бюджет е с най-малък дефицит в цяла Европа и заслугата за това е на правителството. Звучи ли ви познато? Кой говори? Джокер – не е Орешарски, не е и Станишев. Макар че ако прелистим пресата отпреди година, ще видим че те казват почти същото: „Кризата ще ни заобиколи, ние имаме най-стабилната финансова система, най-големите излишъци в бюджета и валутен борд, който ни пази. А сме предвидили и буфери /помните ли тази магическа дума/ в бюджета.“

После се оказа, че не само не ни подмина, ами направо ни съсипа тази криза, че „буферите“ ги няма и не ги е имало, че хазната е опоскана. Сега обаче в ролята на оптимиста влиза финансовият гуру на ГЕРБ Дянков. Според него още три-четири месеца и сме излизали от кризата, в която нямаше да влизаме. Как ще стане това, Дянков не уточнява.   Кой ще е двигателят на икономиката ни, също не става ясно от думите на бившия служител в Световната банка.   Яхнал ни като магаре, министърът ни държи моркова с илюзиите на половин метър пред устата, а в същото време ни ръчка в слабините.   Безработицата продължава да расте от първия ден на Новата година и за 2010-а прогнозите са въпросната зловеща безработица да достигне 11 процента.

Пари вече не се дават дори и за лекарите, та май всеки посетител при тях ще трябва да си плаща пълната сума на услугата, а не само потребителска такса.   Европарите още са на път, а посланиците в София – според френския„Фигаро“, здраво са „седнали“ върху 10 милиарда евро и няма да слязат от тях, докато не видят реални стъпки в борбата с престъпността и корупцията.

Особено умилителна е грижата за бизнеса на българския финансов министър – само че у нас 98% от фирмите са малки и едва 2% – големи. От десет години обаче грижата на серията ни правителствата е тъкмо за големите – и данъка им намалиха и куп облекчения им направиха. Докато за малките остана единствено сатъра.

Какво да кажем за гениалното прозрение да се вдигне минималната сума за осигуряване на самоосигуряващите се от 260 на 420 лева? Хората, които в условията на криза оцеляват, като се самоосигуряват – защото нямат трудов договор, ще плащат повече. Ако това е начин за излизане от кризата, здраве му кажи. Въобще в словесните изяви на Дянков има много оптимизъм, но и много хумор. Например тази мисъл: Сега вече се фокусираме, и всъщност от ноември се фокусираме, икономиката да я задвижим, да я тласнем напред с всичките тези разплащания на земеделци, на строители и с невдигането на данъците, с намаляването на социалните осигуровки.„

Трябва ли да напомняме,че разплащанията към земеделци и строители всъщност са дългове на държавата за договорени плащания и свършена работа и същата тая държава съвсем некоректно реши да не ги плаща, когато е трябвало. Ами ако ползвалите заем за различни нужди граждани и фирми решат същото, каква ще е реакцията на банкерите? „Невдигането“ на данъците пък е нещо много странно – икономиката ти загива и ти вместо да облекчиш хората и бизнеса, като свалиш данъчната тежест, на практика я увеличаваш?! Тогава кой ще задвижи икономиката при продължаващото да се свива потребление, намаляващите доходи, увеличаващата се безработица и започналата да се усеща инфлация?

Един министър-председател подкара трамвай, сега Дянков ще кара на първа скорост икономиката ни да се движи. Нищо ново под слънцето – в опозиция българските политици критикуват остро и справедливо. Дойдат ли на власт, като в „Приказка за стълбата“, всичко за миг става прекрасно – животът се изпълва с оптимизъм и ти се иска да пееш радостно заедно със своите братя. За нас остава въпросът – кой ще управлява България след три години и половина, защото и тези тръгват като всички свои предшественици с голямата кошница, успехи, които само те виждат и оптимизъм, който само тях радва. А това води до недвусмислени резултати на следващите електорални изяви.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.