Мода в оранжево

0

Дрехите на основата на текстил от портокал, екстравагантни, леки и модниОтглежданите в Сицилия портокали днес са не само всепризната марка в хранителния бизнес, но и в модната индустрия, защото те могат не само да се опитват, а и да се „носят“ благодарение на Orange Fiber, стартъп, създал тъкан на базата на плодовете на портокалите. Дрехите от подобна материя предизвикват не само погледа, но и обонянието на човек.

 

„Материалът не прилича точно на портокалите, но всеки който вземе в ръка подобна дреха, може да усети аромата им“, казва създателката на Orange Fiber Адриана Сантаночито. Сицилия е един от най-големите производители на портокали, чиито плодове са известни по цял свят. Тук се отглеждат милиони растения, а Адриана е израснала между портокаловите гори на източното крайбрежие на острова. След като завършила следването си в Милано, вече като дипломиран моден експерт, Адриана се върнала в родния край, за да обедини в едно плодовете, събрани в Милано и родната Сицилия.

 

Адриана Сантаночито „Производителите на плодови сокове в Сицилия изпитват огромни проблеми с оползотворяването на отпадъците от портокалите. Тогава ми хрумна как да обединя два типично италиански продукта и да създам един наистина устойчив моден бизнес“, разкрива Адриана.

 

Така, през 2014 година, заедно със своя приятелка създала компанията Orange Fiber. Започнали да експериментират с плодовете, като постепенно се опитали да създадат тъкан на основата на портокалите, която да им позволи производството на модни дрехи, като намерили партньори в лицето на местните производители на сокове.

 

„Те пресоват портокалите, а ние вземаме кората им и отделяме целулозата от тях. Процесът за нейното извличане вече сме го патентовали“, продължава тя. Растителните влакна на базата на извлечената цеулоза се произвеждат в испанска фабрика. След това в италианския град Комо от тези нишки се произвежда материя във всевъзможни разцветки, която може да се смесва с коприна или вълна.

 

„Мнозина, които чуят за дрехи, създадени на основата на текстил от портокали си представят, че ще изглеждат груби, но човек усеща мекотата им, щом ги допре до кожата си. Те наподобяват по мекота коприната“, убедена е Адриана.

 

Италианската марка Salvatore Fergamo вече подготвя една бутикова колекция с дрехи на основата на текстила, създаден от Orange Fiber, като сред най-често срещаните мотиви в десена на дрехите са листата на портокаловите дръвчета. Дрехите на базата на текстил от портокали придобиха международна известност, тъй като към тях интерес вече проявяват Мелания Тръмп и Бриджит Макрон.

 

„Искаме да създадем една марка, която обединява две различни неща – устойчивост и лукс. С това искаме да покажем, че дрехите може да са не само хубави, но и добри“, казва в заключение Адриана. И Orange Fiber ще продължи да се разраства, защото модната индустрия тепърва ще се отваря към подобни екзотични суровини, защо не и на основата на портокалите.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.