Нова концепция улеснява градското земеделие в Германия

0

Нова концепция за градско земеделие в ГерманияВсе повече компании се стремят да улеснят производството на свежи храни в непосредствена близост до големите градове, а с това и достъпа им до крайния потребител. Нова концепция, наречена Stadtfarm (градска ферма бел. прев.), прави възможно развитието на градско земеделие в затворена система, на ограничени площи и с възможно най-малък разход на ресурси.

Проектът Stadtfarm е стартира през 2017 година, след три години на лабораторни изследвания, като първата ферма е изградена на 2.5 хил. кв. м.

 

Тя е изградена в берлинското предградие Лахтенберг и в нея се отглеждат риба и най-различни растения. Сега създателите на концепцията търсят финансова подкрепа, чрез Crowdfunding платформата Econeers.de за разрастване на мрежата от подобни градски ферми.

 

Така изглеждат аква-терапоник парковетеТака изглеждат аква-терапоник парковете

Такива градски ферми се изграждат в специални аква-терапоник паркове (Aqua-Teraponic Parks). Това са затворени пространства, в които чрез специална бактерия, отделяните от рибите отпадъци се превръщат в тор, а водата от аквариума отива в земята, като се добавят и дъждовни червеи. Така се постига двоен ефект – от една страна растенията вземат необходимите им хранителни вещества, а от друга пречистват водата, която се връща в аквариума. Целта на проекта е да се подпомогне изграждането на още подобни паркове в германската столица и повишаване на възприятието на хората за това, че е възможно в градски условия да се произвеждат устойчиви и здравословни биологични храни.

 

В аква-терапоник парковете се отглежда африкански сом, като на площ от 1 000 кв. метра се произвежда риба, с която могат да се изхранят до 17 хил. души, и зеленчуци за храна на 90 души. За сравнение – при конвенционалното земеделие за това са необходими пет пъти повече площи и 750 хил. литра вода. За отглеждането на рибата не се използват антибиотици и хормони на растежа. „Рибата е наистина прясна и хората, които обичат да си похапват рибни деликатеси, ще го оценят, а особеното е, че всичко за приготвянето им идва директно от ту к- от сърцето на Берлин“, казва готвачът Йендрик Визентал.

 

Stadtfarm позволява производството на свежа и екологично чиста храна в сърцето на градаStadtfarm позволява производството на свежа и екологично чиста храна в сърцето на града

Технологията на тези паркове прави възможно производството на екологично чиста храна директно в градски условия, което я прави изключително икономически изгодна, и то без използване на пестициди или допълнителни торове. Част от растенията, отглеждани в подобни условия могат да се преработват във вкусни супи и салати, които да се предлагат, чрез локални магазини или директно от фермата. Тъй като тя е в сърцето на града, а всичко се предлага свежо, практически няма разходи за съхраняване на храната, а тези за транспорт са сведени до минимум.

 

Мартин Иванов

по материали от интернет

Снимки: Econeers.de

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.