Автентична словашка кухня

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

platz doch е място на срещи за всички любители на словашката кухня в БерлинДве жени от Словакия са превърнали едно малко мазе в берлинския квартал Кройцберг в едно необичайно място за срещи на любители на словашката кухня, която се слави със своето многообразие от вкусове и аромати. Това са Силвия Пинтерова и Ванда Модинар, а местенцето им се казва просто „platz doch!“, и представлява своеобразна покана за всички търсачи на непознати кулинарни изкушения.

 

„Когато си мисля за Словакия, първото за което се сещам са срещите със стари приятели на чаша вино и разбира се да се наслаждаваме заедно на Дунава“, казва Ванда. В подобно място на срещи са се опитали да превърнат и тяхното заведение „platz doch!“, впечатляващо със своя прост и стегнат дизайн и ясна концепция. Това не е типичен ресторант а просто място за срещи. Пет дни в седмицата Силвия и Ванда предлагат на посетителите различни тристепенни менюта от типични словашки специалитети, продуктите за които си набавят или от родината или от малки производители в околностите на Берлин.

 

Заведението впечатлява със своя изчистен дизайн и ясна концепция„Това е едно място, където времето е спряло и всеки може да се концентрира върху ястията които предлагаме.Във времената,когато животът ни се определя от дигиталните технологии в „platz doch!“,се опитваме да върнем стрелките на часовника малко назад“, продължава Венда. Идеята е хората не само да консумират храната, а и да я усетят, ето защо със Силвия готвят slow food. Освен това вината които предлагат са без каквито и да е съставки и консерванти. „Понякога получаваш възможност да пробваш подобни вина, които са със съвсем друг вкус от познатите ни“, казва един клиент. „Това е много по-различно място, и затова ми харесва. Обикновено човек отива в даден ресторант и сяда без да има връзка с него. Тук обаче не е така, и това е наистина чудесно“, признава едно момиче.

 

Nochkerl е едно от националните ястия на СловакияЕдно от националните словашки ястия е Nochkerl– овче сирене с картофи . Словашката кухня се отличава със своята простота и аромати, а сред основните съставни части са картофи, месо, тестените изделия и млечните продукти. Това ястие се прави от овче сирене Брюнза, което се произвежда от овче мляко и само в Словакия. Голяма част от словашката кухня е повлияна от тези на съседните страни.

 

„Нашата кухня е доста различна. Например на север са разпространени повече ястия от картофи, сирене и месо, докато отивайки на юг предпочитанията са повече към зеленчуковите гозби с месо“, казва Силвия. Тя е родена през 1976 година в в Братислава, така както и Валда, която живее в Берлин от 2000 година насетне. Запознали се в родната Словакия и бързо забелязали, че имат общи интереси като любовта към готвенето. „Израснала съм при баба, и винаги съм била в кухнята, когато е приготвяла нещо вкусно. Това е било моето естествено място за игра. Доколкото зная при Силвия е било същото“, признава Ванда.

 

През 2014 година решават да обединят усилията си и да отворят своето място за срещи „platz doch!“, в което сърдечно канят всички, които искат да се запознаят със словашката кулинарна география….

 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.