Обикновено с цел печалба френските фермери отглеждат кокошките най-много до 18-та седмица, след което ги дават в кланиците за месо. Трима млади предприемачи обаче са създали специално стопанство, в което птиците могат да живеят до естествената им смърт.
Днес в него живеят около 600 животни, които се хранят с биологично произвеждан фураж. Кокошките могат да се разхождат необезпокоявани, тъй като фермата е предвидена за 18 хил. пилета. „Те живеят средно между пет и шест години, което е чудесно. Повечето фермери обаче ги дават за месо,за да печелят от това. Няма друга причина за това, по-рано да постъпват в месопреработвателните предприятия“, казва една от основателките на фермата Елодин Пелегрини. Стопанския двор се издържа с продажбата на яйца и кокошки на партньорски стопанства. Продават яйцата например за едно евро за брой, което е двойно повече от обикновено. „Има голямо търсене на нашите яйца. Отглеждането на птици в клетки ще бъде забранено от 2022 година, за което трябва да благодарим на потребителите „, допълва Себастиан Нойш. Концепцията на младите предприемачи се радва на голям успех, защото до момента са продали почти 400 хил. яйца.
По материали на АФП
Снимки: АФП