ВЕГЕТАРИАНСКА ПИЦА, ПОСТ И МОЛИТВА ИЛИ САМО МОЛИТВА

Демонстрацията с вегетарианската пица при представяне на бюджет 2010 може да се приеме като желание от страна на финансовия министър да бъде нестандартен, поклонник на типичните за САЩ шоу-програми – нали все пак е живял известно време в тази страна. Бих могъл да му дам безплатен съвет с една поговорка,която на запад е много разпространена: „На голия не можеш да му бръкнеш в джоба“.

Не искам да си представя как образно можеше да бъде представен бюджета от финансовия министър г-н Дянков под влиянието на тази поговорка,тъй като тя най-достоверно показва състоянието на България, нейните финанси и икономика. Трябва да призная, че независимо от доста солидните ми познания за икономиката на страната, новите антикризисни мерки, широко популяризирани от екипа на финансовото министерство ме шокираха- финансовият министър държи да бръкне на голия български народ в джоба.   Тъй като изучаването на руски език до преди 20 години беше задължително,а на руски език думата «джоб» има друго значение, то разбираема е реакцията на моите сънародници – дори и на не училите по принуда руски, срещу антикризисните мерки на правителството.
Моментът за появата им, не може да се отрече, е удачно избран – пред Великден, по време на Великденските пости какво друго му остава на българския народ, освен пост и молитва. Но като чета предложенията за антикризисна програма на правителството остава мисля само молитвата – час по скоро да се освободи България от поредният експеримент! 
Представете си за момент, че в относително голия двор на предприятието „България“ ( нали някои пишман -политици се опитват да ни обяснят по този начин трагедията), влезлите посетители – инвеститори, срещнат главния счетоводител на „предприятието“ – нашия финансов министър Дянков, и питайки го за производството и технологичния отдел, получат на логичния си въпрос отговор от счетоводителя, че той изобщо не знае за такива отдели, но бърза за банката за поредния кредит. Като четете антикризисните мерки можете да стигнете единствено до този извод, защото в тях нищо не се предлага,освен да ви вземат и малкото пари, които са ви останали. Вместо да диференцират ДДС с насока висок данък за луксозни стоки, се въвежда данък върху данъка, защото платените веднъж налози за имоти и смет не се приспадат от ДОД, както и луксозният данък,ако донесе нещо , също няма да се приспада от ДОД. Въобще похват на счетоводител от малко предприятие. Многократно – преди да дойде този кабинет на власт, и предишното правителства – и при Кобургготски, и при Иван Костов , от експертите на гражданските движения, от редица специалисти беше дебело подчертавано, че без активно участие на държавата в изграждане на инфраструктурата, в създаването на подходящ бизнес климат за привличане на инвестиции ,което от своя страна да доведе до рязко повишаване БВП ,е илюзия пътят на страната напред – тоест, че рязкото подобряване на финансовото й състояние е невъзможно.
Няколко пъти обръщам внимание върху липсата на инструмент за управление на финансовите потоци в ръцете на правителството. Коя ще бъде банката, която обслужва правителството в един разумен антикризисен план- защото Банката за развитие по закон няма такива функции и клиентска мрежа, така че дори в основата си предложението на БСП да има своята логика,законът е пречка и банката не е в състояние да изпълнява тези функции.
Страна като България има нужда от модерна, съвременна пътна и железопътна мрежа, от модерни комуникации, които да правят от страната желан партньор, които да привличат чуждите инвеститори с условията за работа, с висококвалифицирани кадри с надеждна подготовка, със здравна система, образец за съвременна държава в 21 век, а не от постна пица и хумор с лош дъх.
Преобладаващата част от експертите бият тревога за нуждата от антикризисни мерки и то отначалото на миналата година, тъй като не без основание стои въпросът – Коя е следващата Гърция? Търсенето на ресурс се обосновава само тогава, когато имаме ясна програма за излизане от кризата, а не палиативни решения за запушване на дупки. Като например емитирането на ценни книжа – шест тиража за запушване на дупката,зейнала от страна на държавата към частните фирми. Тук няма да отмина без внимание великата мисъл, че ако майката -Банка банкрутира, филиалът й в България ще процъфтява. Трябва да се има предвид, че в Еврозоната следващите Гърция се ясно открояват – Испания, Португалия, Ирландия и възможно Италия. Засега допълнителният риск за тези страни е сравнително поносим при 10-годишни кредити – съответно 3,8 % за Испания, 3,9% за Италия и 4,2% за Португалия. През последните седмици търсенето се покачи, което означава стесняване на възможностите и повишаване на лихвите.
Ако разделим бюджетните салда на външнотърговските салда в проценти към БВП се получава картина на задължеността на държавите. Разбира се това е първият сигнал при оценка на страните, където играят роля още редица фактори. Въз основа на такива комплексни оценки Международният валутен фонд показва следната „анамнеза“:
– От 32 индустриални страни има само 7 с позитивна стойност на този индекс (между тях Швейцария, Норвегия и Сингапур). При тях няма задължения, а излишък и те представляват сигурни пристанища за капитала;
– На другия полюс с индекс -15 и повече, където светофарът свети тъмно червено, са Гърция, Испания и Португалия , но и… Великобритания, които могат да очакват кредити при завишени лихви;
– При седем страни“ лампичката“ на дълга е на жълто (с индекс между 10 и 15). В групата са Словакия, но и Австралия, и Нова Зеландия ,а още по важно – САЩ .Тук може да се очаква завишаване на лихвите, като Австралия е със значително по-добро положение, поради запасите й от полезни изкопаеми;
– Не особено стабилно (с индекс близо до 10) са страни като Франция, Италия, Белгия или Чехия, които може би ще излязат от кризата с едно посинено око.
Къде сме ние? Вероятно не между индустриалните страни и не между страните, където има криза!!! Кога е имало у нас криза – та ние сме перманентно в криза и както винаги нито знаем на къде, нито как, нито кога ще излизаме!
Драги сънародници, не е ли време да кажем стига на безхаберието, на липсата на отговорност и професионализъм. До кога ще бъдем опитен полигон за начинаещи политици – аматьори.

Нека когато влизат в Министерският съвет новите управляващи го напускат под лозунга:

Да оставим държавата в такова състояние, в каквото бихме желали да я намерим!!!

Представяте ли си каква работа ще падне ?!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.