Трудното тепърва предстои

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевИнтерконекторът тръгна, най-после, въпреки всичките пречки, които „вътрешни“ хора, с „най-добри намерения“, пък и открити противници, продължават да създават. Защото е единственият който не е ангажиран от Газпром и няма да пренася преимуществено руски газ. За това съпротивата е огромна.

Сега бързат да пуснат Турски поток през България и да сключат споразумението със Саудитската компания Аркад, но ….. има два огромни проблема. Не че не могат да препускат през глава и да хвърлят пари наляво и надясно.

Първият огромен проблем са измененията в Газовата директива срещу която гласувахме в Съвета на министрите. А тя пък налага безалтернативно да се потърси дерогация за този проект, която се дава от Европейската комисия. Но България не е още приела Директивата във вътрешното си законодателство. И не може, поне формално да започне процедурата. Тя пък трае минимум две години. И…

Вторият е законът за санкциите, които виси със страшна сила в Сената на САЩ. Рик Пери, държавния секретар по енергетика на САЩ предупреди, че в най-скоро време той ще бъде гласуван и ще влезе в сила. Формално е срещу Северен поток -2, но Вашингтон официално заяви, че е против Турски поток – 2 също. Следователно обект на потенциални санкции ще бъдат и компании, които са ангажирани в строителството на ТП-2.

Най-омерзителното е, че „вътрешни“ хора, тоест такива, които по служба трябва да го подкрепят, насърчават подалия жалба да блокира проекта.

Но днес трябва да се поздравят всички за приноса им. Трудното тепърва предстои.

 

Илиян Василев

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.