Рисковете пред валутния борд

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Предстоящите две мисии на ЕК и широките пръсти на кабинета

Нова година – нов късмет. Тая традиционна българска надежда се готви да пореже Европейската комисия, чиито две мисии се очакват да пристигнат на проверка у нас в средата на януари. Според неофициална информация, достигнала до сайта „Форумът“ от авторитетния Брюксел, България ще се раздели с около 300 млн. евро по програма ИСПА.
Ако това наистина се случи е ясно колко важни инфраструктурни проекти ще увиснат.
Не по-малко фатален би бил и следващият удар, с който бяла Европа също била подготвена да ни сюрпризира – налагане на ограничителна клауза по главата „Правосъдие и вътрешен ред“. Което ще рече сериозен надзор над тези две ключови области.

Ситуацията била предварително обяснена на нашите управляващи и се очаквало тя да бъде адекватно оценена – правителството на тройната коалиция, натиснато от обстоятелствата, да предприеме още в края на януари курс към  предсрочни избори.

Как ще се развият събитията ще разберем скоро. Междувременно, вече на чисто българска територия, се забелязват и други тревожни симпотми.Само за месец декември 2008 г. фискалният резерв на правителството в БНБ е намалял с повече от 3 млрд. лв, сочи справка от сайта й. Парите на кабинета в Централната банка в края на годината възлизат на 7.581 млрд. лв, а към края на нември са били над 10.7 млрд лева. Мнистрите на Станишев очевидно се справят успешно със задачата да изхарчат натрупаните през току що изминалата година пари за знайни и незнайни проекти. Финансисти коментират, че харченето на бюджетни средства е нормално в условията на икономическа криза, защото това би стимулирало икономиката. Заедно с това обаче, широките пръсти на кабинета увеличават рисковете за запазването на валутния борд. За първи път от април 2008 г. насам балансовото число на управление Емисионно на БНБ е под 25 млрд. лв., при положение, че през ноември 2008-а почти беше достигнало 30 милиарда.
Още 6 такива месеца и страната ще бъде изправена пред алтернативата да търси международно финансиране, или да промени круса на лева към еврото, смятат специалисти. Един от възможните изходи е отпускане на европейските пари, което обаче си остава химера. Българската икономика става все по-неконкурентна, защото валутният борд не позволява на правителството да осъществява спасителни планове, с което да понижава лихвите. Само за няколко месеца, тежестта на кредитите се увеличи с 2-3 пункта, докато в Европа тенденцията е точно обратната.
Според експерти запазването на валутния борд и постигането на икономически растеж не са взаимноизключващи се неща, но само ако властта вземе необходимите мерки за това. Те могат да са най-вече свързани с размразяването на стредства от ЕС, с инвестиции в енергийна ефективност и инфраструктурни проекти, както и с различни форми за стимулиране на бизнеса и на потребителите.Редовият потребител от България обаче продължава да е верен на старата си надежда – Нова година, нов късмет. Но сега късметите се раздават от Брюксел. Дано верно не са много горчиви. Защото  наличието на българските подсладители явно е под въпрос. 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.