„Райфайзен“ взима соларния завод на Прокопиев в Силистра заради дългове?!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Иво Прокопиев и Бойко БорисовАко това се окаже вярно, порязването ще бъде поредният и вероятно най-тежък удар върху бизнеса на досега проспериращия представител на тъй наречените „елитни делови среди“ у нас – Иво Прокопиев. Той разчиташе на соларната индустрия и на държавната подкрепа за нея, за изплуването от батака, в който затънаха напоследък многобройните му атрактивни начинания, предприети през последните има-няма 17 години. Общите задължения на неговата топ- структура – „Алфа финанс холдинг“, към края на 2008 година възлизат на 666 млн. лева, основната част от които бяха натрупани за покупката на компанията за недвижими имоти „Лендмарк“  (свързана с исландския „герой“ Тор Бьорголфсон, бивш партньор на г-жа Цветелина Карагьозова от „СиБанк“, осигурил фалита на собствената си държава) – точно в пика на този пазар у нас през същата година.   
От следващата – 2009-та, обаче кариерата на Прокопиев тръгна стремглаво надолу, като беше ликвидирана значителна част от медийния му бизнес воглаве с Ре ТВ. В небитието си заминаха и няколко списания от групата „Капитал“. А в края на същата година Иво Прокопиев загуби и управлението на „Бизнес парка“ в столичния квартал „Младост 4″, който е собственост на американския фонд „Грамърси“. Последва продажбата и на голямата капиталска хапка – „Летище Пловдив“. Говори се, че и задграничните начинания на перлата в короната на неговата империя – поделенията на придобилия скандална известност сеновски „Каолин“, в Сърбия и Украйна също търпят загуби, както и банката на Прокопиев в Македония.
А апетитите на Прокопиев за лицензиране на банка и у нас бяха попарени от изтеглянето на австрийската „Хипо банк“, която се отказа от партньорство с него в края на 2009 година.
Ако групата на бизнесмена, шеф и на дружеството на българските работодетели, продължи да се движи в същата посока, най-вероятно ще станем свидетели и на нови разпродажби от негова страна – на апетитни имоти в центъра на София, както и на прословутия завод в с. Сеново – „Каолин“. Това окончателно би лишило Прокопиев не само от прегръдката на Бойко Борисов, каквато май в момента вече няма, но и от близките му отношения с редица банкери. Лошата новина е, че потърпевш от надутият спекулативен балон ще бъде и БГ-пазарът на недвижими имоти, който и без това не се намира във върхова форма.
Да не говорим за съдбата на качествените журналисти от иначе качествения медиен продукт – „Капитал – Дневник“, чиито заплати собственикът, нагълтал мнооого вода, „своевременно“, още преди „голеемото затъване“, резна с цели 30 процента!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.