Опааа! Пак ни пуснаха по допирателната

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Живот в багри28 юни 2010 година, новините на БТВ
Шоково поскъпване на природния газ и парното от 1 юли. Токът поскъпва минимално. Синьото гориво скача с почти 25 процента. Последното толкова голямо увеличение на природния газ беше през 2008 година, припомнят експертите. При това увеличение на газа Топлофикациите ще повишат цените на парното за домакинствата средно с 12%. Най-много ще поскъпне топлото в София – 18% и Русе – 15,8% а с най-малко в Бургас и Плевен – под 1%.

20 юли 2010 г, новините на БГнес
Поне с 10% ще намалее цената на природния газ, а оттам ще има 7 на сто по-ниски цени на парното в София след 1-ви октомври. 

Много бързо администрацията на новото правителство усвои практиките на своите предшественици в тоталното скриване на истината пред обществото. Добре познатият ни прийом – първо ви съобщаваме, че ще увеличим тока, парното и природния газ с 25% и след това, след дълга „борба“ с монополистите сваляме на 15% това увеличение – бе приложен успешно от наследника на Шушулов. Щом като е решено да има поскъпване, то става, независимо дали е оправдано или не. Някой да си спомня да е имало през последните 20 години поевтиняване на енергията за домакинствата или за стопански цели? Такова нещо няма, вместо това непрекъснато, постъпателно и постоянно увеличение – къде с 3-5%, къде с повече всяка година. Да вземем последните факти, изложени в новините по-горе. От 1 юли поскъпване и то шоково, от 1 октомври /друг е въпросът защо чак оттогава?/ поевтиняване с 10 и 6-7% съответно на газа и парното. Който може да смята, вече е разбрал – правителството на практика ни увеличава природния газ с около 20% до края на годината и парното за София с 14.5%. Това са средните стойности от 1 юли до 31 декември след шоковото поскъпване и лекото намаление. В последните дни доларът падна до 1.48 лева от 1.63 преди месец. Някой да е отчел това така, както през юни бе отчетено поскъпването на щатската валута като причина за поскъпването на енергийните ресурси? Няма кой да направи това нито в ДКЕВР, нито в правителството.
Така че старата песен на нов глас или ако щете нищо ново в България. Който и да дойде на власт вдига цените на природния газ, електроенергията и парното. Задължително. И обещава да не намалява пенсии и заплати, които и без това са най-ниските в Европейския съюз. Новото при Борисовото управление е увеличените харчове за администрация и мъртвата хватка за оцелелия тук – там български частен бизнес. И по линия на ДДС, и по линия на обществените поръчки, и по линия на еврофондовете. За обикновения човек в работоспособна възраст да не говорим – заплатите в частния сектор паднаха средно с около 30-40% за последната година и половина. Вдигна се драстично прагът на осигуряване на самоосигуряващите се, но се запази 10% данък, пазещ имотите на забогателите незнайно как през последните двайсетина години малцина привилегировани наши съграждани. Не се въвежда справедлив данък върху имотите с по-голяма тежест на притежателите на пет и повече имота, които са купувани с цел инвестиция, разбирай пране на пари. Европа ни хвали за действията на вътрешното министерство, но да сте чули някой да ни похвали за икономическата ни политика? То и как да ни хвали, като такава политика правителството на практика няма. Освен арести на малки и средни кокошкари, които след това бързо биват освобождавани или пък ги държат с месеци зад решетките и после плащаме обезщетения за неправомерни действия на съответните органи.
Така че честито на оцелелите след Беров, Виденов, Софиянски,Костов, Сакскобурготски, Станишев и годината на Борисов българи. Вярно е че ставаме все по-малко, все по-бедни и все по-озлобени, но пък имаме най-самохвалещите се управляващи в света. Според всичките тях докато са на власт, нещата в страната вървят по мед и масло, като си отидат, всичко е корупция, злоупотреби и непригодност да се управлява. На върха ли са увеличението на енергоносителите е наследство от предишните кабинети и нещо абсолютно неизбежно, паднат ли от власт, твърдят, че некадърността на управляващите е довела до това и са готови да поведат всенародни протести. Готов съм да се обзаложа, че същото ще е и положението след 3 години, само лидерът ще е нов. А Борисов тогава ще е същия като Станишев и Сакскобургготски днес – малък, но богат мушмурок, оставен на доизживяване, на който вече никой не обръща внимание дори в собствената му партия. С тази разлика, че ГЕРБ едва ли може да се нарече партия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.