Стефан Гамизов : Цена от 50 стотинки за киловатчас до шест месеца

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Цена от 50 стотинки за киловатчас до шест месецаСтранна пресконференция проведе в неделя Стефан Гамизов, човекът, който професионално е свързан с енергетиката и често прави неудобни за енергийното лоби у нас разкрития. Обявената тема – че цената на тока ще достигне 50 стотинки за киловатчас – на практика не бе разисквана. Гамизов обяви, че е получил заплахи и предупреждения да не изнася документи по темата и вместо да говори, покани отзовалите се журналисти да посетят Брюксел в началото на януари. Тогава Гамизов обеща да предостави на европейските и световни медии запис на разговор между хора от енергийния сектор, в това число и висш правителствен служител, които обсъждат поредната далавера. Гамизов цитира като един от най-фрапантните изрази във въпросния запис обръщението към всички нас като „Говеда за щавене“. Става дума за комбинация, която ще струва на българските данъкоплатци над 300 милиона евро и ще предопредели съдбата на държавата за десетилетия напред, категоричен бе експертът.

Този път според експерта, далаверата е свързана с постигната договорка на най-високо ниво да се „покрият“ изразходваните досега по проекта АЕЦ „Белене“ 1.5 милиарда лева. Както е добре известно и на лаиците, тези пари са похарчени без да се получат никакви конкретни резултати по проекта. За да се прикрият и платят от българските граждани тези грешни пари, според Гамизов вече е измислена и една схема. Тя може да се опише с едно изречение – вкарват се в общия кюп под шапката на Националната електрическа компания /НЕК/ печелившите енергийни дружества и от техните положителни резултати се покриват загубите. Що се отнася до печелившите енергийни компании, те са две, твърди експертът. Едната е АЕЦ „Козлодуй“, втората – ТЕЦ Марица Изток 2.

Специално внимание Гамизов отдели на инвестициите в енергетиката, за които се говори и пише много напоследък. Според него вложените пари в тази сфера не могат да бъдат разглеждани като чисти инвестиции, тъй като те на практика се изплащат от гражданите и бизнеса, потребяващи енергия. В ход е перфектна схема за ограбване на българските граждани, твърди шефът на Гражданска лига. Началото на проблемите в енергетиката датира от 1998-1999 година, оттогава до днес всяко българско правителство не само не ги е решавало, но е подкрепяло този корупционен модел. На практика вече повече от 10 години в страната се унищожават пазарът и конкуренцията и всички ние плащаме висока цена за тази престъпна политика. На тази база може да се прогнозира че България ще има сериозни проблеми в следващите месеци и години. Става дума за прокарването на безконтролни проекти в публичния сектор, които са в услуга на определени компании, с което непрекъснато през годините се повишава стойността на публичните услуги като цената на електроенергията. Това води до затруднения пред обикновените граждани да си плащат сметките и нарастване на държавния ни дълг. Вариант, добре познат на света от икономическата криза в Аржентина, който може да се повтори и у нас.

Гамизов се спря и на някои схеми за злоупотреби в енергетиката. Най-често се използват познати практики като завишаване цената на доставени части, възли и агрегати за производството на ток. Така например турбина, доставена за един от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, която струва 17 милиона евро се фактурира с цена от 67 милиона евро. На доставчика срещу тези огромни пари държавата преотстъпва от своя дял и така губи контрол над дружеството. След това се извършва фиктивна приватизация и на практика без влагане на реални пари се придобива от частни лица едно от най-големите енергийни дружества на България.

Подобна схема действа в момента по проекта АЕЦ „Белене“. Тук обявената преди дни цена на руските два реактора ВВЕР 1000, версия 392 е около 6.5 милиарда евро. И това при условие, че руските реактори са от второ поколение, с първични белези за трето поколение, не са минали на сериозна експертиза от световни агенции и на практика са ниско ефективни. В същото време най-високите технологии за ядрени централи в момента, по които преди няколко месеца правителството на САЩ даде и държавна гаранция за изграждането, с по-голяма мощност от руските, струват 6 милиарда евро също за два реактора от трето поколение.

Всичко това дава основание на Гамизов да прогнозира поскъпването на тока между 30 и 50% и то в следващите шест месеца, ако се изпълни замисленото от заинтересованите лица. В момента потреблението на еленергия в страната е много ниско – между 3 и 4000 мегавата ежедневно. Това се дължи както на срива на българската икономика, така и на намаляващото потребление от частните лица. Затова вкарването в схемата на НЕК на печелившите енергийни дружества ще даде възможност да се направи микс на цените и гражданите и бизнеса да платят повишението със сметките си. А за да се убедят хората за каква далавера става дума, достатъчно е само да се каже, че токът от Марица Изток 2 струва на държавата 37 лева за мегават, докато от Марица Изток 1 – 120 лева.

 

 

 

Photo: Vigo

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.