Свободата на словото и cancel culture

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
232

Ву НгуенАз съм работил години наред като журналист в най-големите медии в света и ценя свободата на словото, но виждам колко образовани хора интерпретират този казус по доста грешен начин. Искам да изясня няколко точки.

1. Свободата на словото защитава хората от натиск от държавата, а не от частни бизнеси. Това е доста очевидно нещо, но виждам как хората много бъркат това понятие.

Имаш право да казваш каквото си искаш, но за всяко изказано нещо има и съответното последствие. Когато си обикновен човек и говориш с приятелите си, тогава последствията са малки, но когато си известна личност, тогава твоите думи имат значение. Наивно е да очакваш след като имаш хиляди фенове и се изказваш некомпетентно, да ти се размине. Това е основен принцип на социума. Винаги го е имало, и винаги ще го има. Не е ново явление. Аналогията е да ходиш в стадион с хиляди хора и да крещиш и да обиждаш. Всеки ще те забележи и реакцията на хората е очаквана.

2. Фейсбук е бизнес. Неговата основна дейност е да изкарва пари. Откакто фейсбук имплементира филтеринг механизъм, техният доход се е увеличил драстично. Това е доста логично. Никой бизнес не иска бранда му да се асоциира с хейт, съобветно няма да рекламира в мрежа, която подкрепя това. Има и достатъчно научни изследвания, които правят директна връзка между толерантността и растежа на икономиката на една страна. Това е капиталзъм в чистата му форма – правиш това, което е добре за бизнеса и носи приходи и печалба. Така че хората, които се смятат за десни, би трябвало да подкрепят тези тенденции. Няма световна конспирация и всяко сравнение с комунизъм и марксизъм е меко казано нелепо.

3. И въпреки тези аргументи, аз не подкрепям cancel culture напълно. Тя служи добре като платформа за нормалните хора да търсят отговорност от влиятелните хора. Досега не сме имали тази възможност. Проблемът ми с това движение не е че е грешно морално, напротив, аз си мисля, че то е естествена част от еволюцията на социума и работи. Но в същото време си мисля, че като cancel-ваме тези хора, често им даваме по-силна платформа и оправдание за тяхното поведение. Вместо да ги оставим да се изказват и да се изложат, ние ги правим мъченици, създаваме цяла част от обществото, която вярва в конспирации, и се засилва хейта и разделението между хората.

4. Относно Милена Славова и Евгени Минчев мога да кажа само едно нещо. Тези хора нямат мнение, те просто се възползват от това, че тези казуси са популярни и широко обсъждани в момента, за да си направят евтин PR. За мен тези хора са сред най-долните слоеве на обществото, защото се възползват от страданието на други хора за лична облага. Ако искрено искаха да дебатират тази тема, нямаше да започнат разговора по този начин. За съжаление, това е нивото на дискусиите в България в момента.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.