България далеч не е най-красивата страна

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
178

България далеч не е най-красивата странаЗначи умирам от кеф като прочета, че България е най-красивата страна. Умирам от кеф като прочета, как някой се възмущава, че е платил 300 лева за една нощувка и 20 лева за една бобена яхния. Умирам от кеф, когато някой реве, че е отишъл да почива, а около него е бетон. Абе, въобще напоследък умирам от кеф. И преди да умра, си мисля.

България далеч не е най-красивата страна. Цялата земя е красива. Красиви са ледовете и снеговете по полюсите. Красиви са островите в южните и северни морета. Красиви са пустините, моретата, планините, езерата… Та се чуда. Абе, българино, кат си решил да едеш боб за 20 лева, що ревеш!? Да беше седнал у съседната кръчма. Там бобът е два и пеесе. И е по-убав. Ама най-много умирам, когато некой ревне от застрояването. А се е набутал у най-застроеното. А около него десетки хиляди квадратни километри пустош. ¾ от бреговете на морето са пусти. Кво дириш у бетона!? Има селца. Има пусти плажове. Има гора. Явно си мазохист. Буташ се в бетона и не може да видиш красотата на крачка от бетона. То да беше само морето. Ама навсякъде е така. И после ревете. Ми огледайте се. Искате красота. Има я навсякъде. Тръгнете с колата ей тъй. Нанякъде. Без да търсите нищо. И ще намерите какво ли не. Ще останете изумени от красотата, която сте подминавали, защото я няма в туристическите брошури и рекламни диплянки. Има я навсякъде. Вие избирате.

Днес говоря с един познат. Вчера били в Пловдив. Пили бира в капана. 5 лева бутилката. Ми толкоз е. Щом някой иска да пие бира за 5 лева. За да усети духа на Капана. Абе, братчед, духът на Капана не е в бирата по пет лева. Той е другаде, ама не си го видял. Той е в момичетата и момчетата, дрънкащи на китара. Взели по бира от некое магазинче в Капана. За левче. Духът на Капана е в атмосферата по уличките на Капана. В смеха по нощите. В хората, ходещи, седящи, водещи кучета, хранещи котката под масата и целуващи се. Той е в езиците от цял свят, които може да чуеш по тесните улички. Той е в турското кафе, арменските сладки и арабските дюнери. Той е в хилядолетните зидове и колони. Той е в православния храм, католическата катедрала, джамията и синагогата. Които не си пречат. Разбра ли, братчед, къде е духът на този квартал. Ако не си, зарежи бирата. Отиди до амфитеатъра. И там има бира за 5 лева. Ама не е задължително да ги даваш за бира. Може да ги дадеш на жената, която проси. Не, че няма пари. Има сигурно повече от среден български бизнесмен. Но проси. Това също е духът на Капана. Но духът е и в книжарниците. И галериите. Духът е и в онази тоалетна на едно кафе в Капана. Пълна с книги…

Това е. А ако не искате да виждате хора, скъсайте туристическите брошури, затворете очи и поставете пръст на картата. И после отидете там. Ще останете изненадани от това, което ще видите. Само трябва да се вгледате.

Хаха. Оня ден се прибираме. И понеже повече от 100 километра няма крайпътна тоалетна, спираме на една отбивка. Ще се пикае. И минавам зад крайпътните храсти. Стъпвам на едни камъни и докато пикая, гледам една пещера на отсрещния склон. Красиви скали и дървета. Някой ден ще отида. Кефя се. И после нещо шава в краката ми. Огромна пепелянка. На 15-20 см. от мен. Невероятно красива. Като излязла от някоя приказка. И мързелива. Съска. Повдига глава. Да ме клъвне или да ме огледа. А после я отпуска на камъните и тръгва нанякъде. Гледам я докато се скрива между тях. Невероятно красива. С рогче. Като еднорог от приказките

После сядам в колата. И…

Ми това е. Няма повече.

 

Деда Ванга Нюз – Блог на Роси Антов

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.