Скъпарски дрехи носят рак и тровят наред

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Скъпарски дрехи носят рак и тровят наредМодни марки продават облекла, замърсени с опасни химикали, според доклад, публикуван от Greenpeace International. Опасните химикали се разграждат до вещества, нарушаващи хормоналния баланс на човека и могат да причинят  рак, когато са освободени в околната среда. „Грийнпийс“ изследва дрехи от 20 водещи модни марки [1] , но сред тях единствено в дрехи на компанията „Zara” са открити субстанции, които могат и да доведат  до хормонален дисбаланс, и да причинят рак. [2]

Разследването на Greenpeace International „Токсични нишки”, обхваща тестове на 141 дрехи.  Докладът разкрива връзката между текстилни производствени съоръжения, използващи опасни химични вещества и наличието на химически съставки в крайните продукти.

„Големите модни марки ни превръщат в модни жертви, като ни продават дрехи, които съдържат опасни химикали.  Те допринасят за токсичното замърсяване на водата по целия свят – при направата на дрехите и при прането им в различни страни от света.”, каза Йифанг Ли, активист на „Грийнпийс“  в Китай.

Една от основните констатации е, че във всички изследвани марки има поне няколко артикула, съдържащи етоксилирани нонилфеноли, които водят до  хормонални смущения. Най-високите концентрации – над 1000 PPM – са открити в дрехи от Zara, Metersbonwe, Levi’s, C & A, Mango, Calvin Klein, Jack & Jones и Marks & Spencer (M & S). Други идентифицирани химикали са  токсични фталати в четири от продуктите, както и следи от причиняващи рак амини от употребата на определени азобагрила [3] в два продукта от Zara. Присъствието на много други видове потенциално опасни индустриални химикали са открити в много от изследваните дрехи.

„Някои от тестваните продукти на Zara съдържат вещества, които се разграждат до канцерогенни химикали, което е неприемливо както за потребителите, така и за хората, живеещи в близост до фабриките, където са направени тези дрехи. „, каза Мартин Хойсик, координатор на кампанията „Детокс”на Greenpeace International.

„Като един от най-големите търговци на  облекло в света, Zara трябва да поеме водеща роля и да предприеме спешно амбициозни и прозрачни действия, за да детоксикира дрехите си и снабдителните  вериги“, каза той.

Проверените продукти са произведени основно в югоизточна Азия и включват дънки, панталони, тениски, рокли и бельо, предназначени за мъже, жени и деца  от изкуствени и естествени влакна.

„Текстилната промишленост продължава да третира публични водни ресурси  като тяхна частна канализация. Модата не би трябвало да бъде на такава цена за Земята. Нашите дрехи могат да бъдат произведени и без опасни химикали.” Грийнпийс изисква модната индустрия да се ангажира с елиминиране на  всички опасни химикали до 2020 г. – като марки като H&M  и M&S вече са го направили. Изисква  се и пълна прозрачност върху производствените процеси в азиатските държави.

 

 


 

 

Докладът може да бъде изтеглен от:

Токсични_нишки_ноември2012 

 

БЕЛЕЖКИ:

[1] Дрехите , които са изследвани, са на водещите модни компании Benetton, Джак & Джоунс, Only, Vero Moda, Блазек, C & A, Diesel, Esprit, Gap, Armani, H & M, Zara, Леви, Виктория сикрет, Mango, Marks & Spencer, metersbonwe, Calvin Klein, Tommy Hilfiger и Vancl.

[2] Амини се използват в производството на азобагрила и може да бъдат освободени, когато се разграждат боите. Някои амини са канцерогенни. Фталатите са открити в 31 артикула, които са били изследвани: високи нива в четири и следи в други 27. Нонилфенол етоксилати (NPEs) са идентифицирани във всички марки. Някои фталати са токсични за репродуктивната система.

[3] Амини са били открити в два продукта, над границата, възможна за откриване от 5 PPM; двата продукта са произведени за Zara  в Пакистан и продадени в Ливан или Унгария.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.